Obniża cholesterol i wspomaga pracę trzustki. Dodawaj do jedzenia, a kilogramy polecą w dół
Kminek, ostry i gorzkawy w smaku, jest niezwykle wszechstronnym dodatkiem w kuchni. Można go stosować do wypieków, takich jak ciasta czy chleb, ale również do potraw z ziemniaków, mięs, ryb czy gulaszu. Ale kminek to nie tylko przyprawa, która dodaje potrawom wyjątkowego smaku. To również składnik, który ma wiele prozdrowotnych właściwości.
1. Kminek w walce z nadwagą
Kmin rzymski, znany również jako kumin, to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych, która pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. W kminie można znaleźć wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, wapń, mangan, fosfor, żelazo i cynk. Ta aromatyczna przyprawa była wykorzystywana w medycynie naturalnej już wiele wieków temu.
Szczególnie osoby cierpiące na biegunkę, przeziębienie, bezsenność, problemy trawienne, stan zapalny dróg oddechowych, zespół jelita drażliwego i niedokrwistość powinny regularnie sięgać po kminek. Stałe spożywanie kminu może pomóc w walce z nadwagą, ponieważ zawarty w nim tymol pobudza produkcję żółci i enzymów trawiennych.
2. Kminek na wysoki cholesterol
Kumin ma również zdolność do obniżania zbyt wysokiego stężenia trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL w krwiobiegu. Dzięki temu może pomóc w redukcji ryzyka rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.
Kuminol i kuminaldehyd, które są obecne w kminie, mają pozytywny wpływ na pracę trzustki. Dzięki temu ten ważny organ jest w stanie wydzielać odpowiednią ilość insuliny, hormonu odpowiedzialnego za transport glukozy do komórek w naszym organizmie i utrzymanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie.
Kumin zawiera również aldehyd i olejki eteryczne, które mają silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego kumin jest często stosowany w kosmetyce jako składnik kremów i balsamów, które regenerują skórę i pomagają pozbyć się zmian skórnych.
Ponadto antyoksydanty zawarte w tej roślinie pomagają opóźnić proces starzenia się organizmu, chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl