Trwa ładowanie...

Napój idealny na przeziębienie. Wzmacnia odporność i rozgrzewa

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 25.02.2023 15:59
Odwar z pędów malin ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Odwar z pędów malin ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. (Adobe Stock)

Herbata malinowa to popularny sposób leczenia przeziębienia, napój ten skutecznie rozgrzewa, zmniejsza katar i ból gardła. Walkę z infekcją wspomagają również pędy malin, choć niewiele osób o tym wie. Okazuje się, że odwar z tej części rośliny wykazuje silne właściwości prozdrowotne i pozytywnie wpływa na samopoczucie.

spis treści

1. Właściwości pędów malin

Pędy malin to nic innego jak gałązki, które można zrywać z krzaków bez względu na porę roku. Leczniczy odwar może być przygotowany zarówno z suchych, jak i żywych łodyg, będzie różnił się jedynie barwą oraz smakiem.

Pędy malin są nieocenionym składnikiem w walce z przeziębieniem, ponieważ zawierają garbniki o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Stymulują również układ odpornościowy, rozgrzewają i zmniejszają kaszel oraz katar. Działają przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych oraz hamują stany zapalne.

Mają także właściwości przeciwzakrzepowe i redukują objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Pędy malin zawierają witaminy z grupy B, C i E, a także magnez, wapń, żelazo i potas.

Należy jednak pamiętać, że nie jest to napar dla osób cierpiących na kamicę nerkową.

2. Jak zrobić odwar z pędów malin?

Odwar z pędów malin to nieco zapomniany sposób na przeziębienie, który kiedyś cieszył się ogromną popularnością. Do przygotowania napoju niezbędne są pędy malin, które można kupić w sklepach zielarskich lub zebrać samodzielnie.

Zerwane gałązki należy pokroić, dokładnie umyć i lekko rozgnieść. Garść łodyg wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut.

Odwar z pędów malin jest dość gorzki, ale można osłodzić go na przykład za pomocą miodu. Napój należy pić, gdy jest gorący, najlepiej kilkukrotnie w ciągu dnia. Osoby stosujące ten napar chętnie dodają do niego również liście malin oraz jeżyn, które także zawierają szereg właściwości prozdrowotnych.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze