Ogromne zagrożenie dla wątroby. Już jedna porcja zwiększa ryzyko niewydolności, marskości, a nawet raka
Nowe badania Amerykanów wykazały, że już jeden fast food dziennie stanowi ogromne zagrożenie. Naukowcy wykazali niebezpieczne gromadzenie się tłuszczu w wątrobie u osób, które jedną piątą dziennej dawki kalorii uzyskiwały z tzw. śmieciowego jedzenia. Eksperci ostrzegają, że w dłuższej perspektywie może to doprowadzić do marskości, niewydolności wątroby, a nawet raka.
1. Sięganie po fast foody wyniszcza wątrobę
Naukowcy z University of Southern California przeanalizowali dane dotyczące diety oraz kondycji wątroby ponad czterech tysięcy pacjentów. 52 proc. z nich sięgało po fast foody okazjonalnie, 29 proc. deklarowało, że tego typu produkty stanowią jedną piątą dziennej dawki kalorii. Badanie potwierdziło wzrost ilości tłuszczu w wątrobie w grupie regularnie sięgającej po śmieciowe jedzenie.
Naukowcy wykazali, że szczególnie narażeni na negatywne konsekwencje takiej diety są osoby cierpiące na otyłość i cukrzycę. W przypadku osób bez dodatkowych chorób - w mniejszym stopniu przekładało się to na pogorszenie zdrowia, ale również u nich zaobserwowano w konsekwencji umiarkowany wzrost ilości tłuszczu w wątrobie.
- Wyraźny wzrost ilości tłuszczu w wątrobie u osób z otyłością lub cukrzycą jest szczególnie uderzający i prawdopodobnie wynika z tego, że choroby te powodują większą podatność na odkładanie się tłuszczu w wątrobie - wyjaśnia autorka publikacji, hepatolog dr Ani Kardashian.
2. Śmieciowe doprowadza do niewydolności wątroby
Badania opublikowano na łamach czasopisma "Clinical Gastroenterology and Hepatology". Autorzy publikacji podkreślają, że wnioski są o tyle niepokojące, że oznaczają, że nawet niewielkie ilości fast foodów regularnie obecne w diecie - mogą prowadzić do wyniszczenia wątroby. Tymczasem konsumpcja śmieciowego jedzenia stale rośnie, a trudna sytuacja ekonomiczna może zwiększyć spożycie tego typu żywności.
- Jeśli ktoś je jeden posiłek dziennie w restauracji z jedzeniem typu fast food, może myśleć, że nie robi sobie krzywdy. Jednak jeśli posiłek ten obejmie jedną piątą dziennej dawki kalorii, oznacza to ryzyko dla wątroby - podkreśla dr Kardashian.
- Zdrowa wątroba zawiera niewiele tłuszczu, zwykle mniej niż pięć proc. Nawet umiarkowany wzrost jego ilości może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. W dłuższej perspektywie może przerodzić się to w niewydolność, a nawet raka - ostrzega lekarka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl