Trwa ładowanie...

Omijają ich udary, cukrzyca, rak. Żyją po 100 lat, bo mają słodki sekret

Avatar placeholder
19.12.2023 16:18
Długowieczni mieszkańcy San Blas mają swój słodki sekret zdrowia
Długowieczni mieszkańcy San Blas mają swój słodki sekret zdrowia (Getty Images)

Słodycze nie mają najlepszej reputacji, ale nie należy generalizować. Okazuje się, że kakao ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, a przekonuje o tym Marjorie McCullough z American Cancer Society.

spis treści

1. Słodki sekret długowieczności

Marjorie McCullough to epidemiolog z American Cancer Society. Na podstawie obserwacji rdzennych mieszkańców wysp San Blas u wybrzeży Panamy zespołowi badawczemu udało się odkryć całą masę zalet płynących ze spożywania kakao.

Mieszkańcy wysp San Blas są okazami zdrowia i często dożywają setki. Rzadko występuje u nich cukrzyca, zawały serca, udary i nowotwory. Do tego mogą pochwalić się niskim ciśnieniem krwi i długowiecznością.

Zobacz film: "Gorzka czekolada a samopoczucie. Zaskakujące wyniki badań Koreańczyków"

Choć ludność Kuna jest mniej narażona na stres i zdecydowanie częściej sięga po owoce, nie bez znaczenia pozostaje fakt, że spożywają dziesięć razy więcej kakao niż przeciętne osoby. Zwykle mieszają je z odrobiną wody i cukru.

W ten sposób Indianie San Blas dostarczają swoim organizmom aż 1880 miligramów flawonoidów dziennie. I właśnie w tym tkwi zarówno sekret ich zdrowia, jak i dobroczynny wpływ kakao.

2. Na zdrowie i pamięć

Flawonoidy doskonale poprawiają nastrój, korzystnie wpływają na krzepliwość krwi i obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo chronią organizm przez szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy łagodzi stany zapalne. Flawanole, procyjanidyny, kwas p-kumarowy, epikatechina, katechina wykazują też działanie przeciwalergiczne i zapobiegają uszkodzeniom komórek serca.

Poza flawonoidami w kakao znajdziemy masę cennych substancji. To świetne źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Znajdziemy w nim też białko i alkaloidy purynowe.

Teobromina i kofeina zawarte w kakao korzystnie wpływa skupienie i koncentrację. Napój doskonale działa na poprawię pamięci i innych funkcji umysłowych. Badania wykazały, że ma potencjał w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze