Papaina - charakterystyka, zastosowanie, działania niepożądane i przeciwwskazania
Papaina to enzym występujący naturalnie w owocach papai. Substancja ta wykazuje szereg pozytywnych właściwości. Stosowana doustnie, usprawnia działanie układu trawiennego, działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Jako składnik kosmetyków rozjaśnia przebarwienia skóry, poprawia koloryt cery i działa nawilżająco. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
1. Co to jest papaina?
Papaina jest enzymem roślinnym, który występuje w mleczku zielonych owoców oraz liści melonowca właściwego, nazywanego powszechnie papają. Substancja ta wykazuje działanie proteolityczne. Oznacza to, że papaina posiada zdolność rozkładania protein na peptydy lub aminokwasy.
Łańcuch tego enzymu roślinnego składa się z dwustu dwunastu reszt aminokwasowych, stabilizowany jest za pośrednictwem czterech mostków dwusiarczkowych (-S-S-), tworzy dwie domeny białkowe tak jak anaboliczny hormon peptydowy określany mianem insuliny.
Papaina jest substancją zbliżoną do występującej w ludzkim organizmie pepsyny - enzymu, produkowanego przez żołądkowe komórki gruczołowe.
2. Zastosowanie papainy
Zastosowanie papainy jest niezwykle szerokie. Związek ten wykorzystywany jest do produktów wyrobów farmaceutycznych, jak i kosmetycznych. Chętnie korzystają z niego również kucharze oraz pasjonaci gotowania.
2.1. Papaina w kosmetyce
Bromelaina (enzym z ananasa) i papaina (enzym z papai) są enzymami proteolitycznymi, które z powodzeniem wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym.
Substancje te, stosowane w odpowiednim stężeniu, skutecznie złuszczają martwy, zrogowaciały naskórek. Działają wyłącznie na powierzchni skóry, a nie w jej głębszych warstwach, z tego powodu tolerowane są również przez cery wrażliwe i naczynkowe.
Peeling enzymatyczny z papainą oraz bromelainą wygładza cerę, rozjaśnia przebarwienia, oczyszcza pory skórne, poprawia wchłanialność kosmetyków pielęgnujących. Kosmetyki wzbogacone naturalnymi enzymami z papai i ananasa oczyszczają, nawilżają i rozświetlają skórę.
2.2. Papaina w kuchni
Papaina stanowi nie tylko składnik preparatów farmaceutycznych czy kosmetyków, ale również produktów spożywczych. Niewiele osób ma świadomość, że enzym występujący owocach oraz liściach melonowca zmiękcza oraz poprawia kruchość mięsa. Jak to możliwe? Papaina degraduje struktury budujące włókna mięsa białek, ułatwiając obróbkę termiczną produktu pochodzenia zwierzęcego.
W sprzedaży dostępna jest np. sól do zmiękczania mięsa, którą z powodzeniem można nacierać mięso owcze, wołowe, wieprzowe. Do uzyskania jak najlepszego rezultatu, mieszankę należy nałożyć na mięso na kwadrans przed gotowaniem lub smażeniem.
Jaki skład ma sól zmiękczająca mięso? W składzie mieszanki marki Kamis znajdziemy sól jodowaną, kwas cytrynowy, glutaminian monosodowy, pirosiarczyn sodu oraz enzym z papai o nazwie papaina.
2.3. Papaina w preparatach farmaceutycznych
Papaina dodawana jest do wielu preparatów farmaceutycznych takich jak suplementy, odżywki białkowe czy mieszanki enzymatyczne dla sportowców. Stosowanie preparatów z enzymem z papai sprawia, że przyswajanie aminokwasów staje się dla organizmu łatwiejsze.
Suplementy zawierające papainę wspierają działanie układu trawiennego, przeciwdziałają wzdęciom, nudnościom, zgadze, wrzodom żołądka i dwunastnicy. Stosowanie tego enzymu łagodzi również nieprzyjemne skutki intensywnego treningu fizycznego takie jak dolegliwości bólowe mięśni, zakwasy. Papaina stanowi także naturalny środek na pasożyty (owsiki, lamblie).
To też warto wiedzieć
3. Działania niepożądane i przeciwwskazania do stosowania papainy
Enzym występujący w składzie papai może powodować u niektórych osób niepożądane reakcje alergiczne. Osoby z nadwrażliwością na owoc papai powinny unikać stosowania produktów zawierających papainę. Wśród najczęstszych działań niepożądanych po zastosowaniu papainy specjaliści wymieniają: dolegliwości bólowe brzucha, biegunkę, wysypkę, podrażnienie górnych dróg oddechowych.
Przeciwwskazaniem do stosowania papainy jest ciąża oraz okres karmienia piersią. Szczególną ostrożność podczas stosowania produktów zawierających enzym z papai powinny zachować osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru we krwi.