Trwa ładowanie...

Baranina - charakterystyka, przepis, wartości odżywcze i kalorie

Baranina, czyli mięso baranie, pozyskuje się z owiec w wieku 1-2 lat (mięso z owiec młodszych to jagnięcina).
Baranina, czyli mięso baranie, pozyskuje się z owiec w wieku 1-2 lat (mięso z owiec młodszych to jagnięcina). (Adobe Stock)

Baranina to mięso pozyskiwane z owiec. Choć w Polsce nie jest specjalnie popularne, cieszy się uznaniem dietetyków i mistrzów kuchni. Ma to związek z jej wartością odżywczą oraz wyjątkowym smakiem, gdy jest dobrze przyrządzona. Czy baranina jest uznawana za zdrowe mięso? Jak ją jeść?

spis treści

1. Co to jest baranina?

Baranina, czyli mięso baranie, pozyskuje się z owiec w wieku 1-2 lat (mięso z owiec młodszych to jagnięcina). Charakteryzuje się ciemnoczerwonym kolorem, licznymi nitkami tłuszczu i intensywnym smakiem.

Po baraninę sięgają miłośnicy dziczyzny, ale i mieszkańcy krajów muzułmańskich, gdzie zabronione jest spożywanie wieprzowiny. Mięso baranie popularne jest również w Mongolii i Gruzji (stanowi podstawę diety), w Niemczech, Francji, Meksyku czy Islandii (jest podstawowym rodzajem pożywienia obok ryb). Duże ilości baraniny spożywają także mieszkańcy regionów byłego Związku Radzieckiego.

W Polsce baranina nie jest szczególnie popularna z wyłączeniem Podhala, które słynie z potraw na jej bazie.

Zobacz film: "Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich?"

Obecnie najwięcej owiec hoduje się w Azji, Afryce, Australii oraz Nowej Zelandii, nieco mniej w Europie oraz Ameryce. Najwięksi eksporterzy baraniny to Francja, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone, Niemcy, Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA i Chiny.

Jakie dania z baraniny są popularne w kuchni bliskowschodniej? To na przykład gulasz, ale i kofta grillowana, smażona lub gotowana w bulionie. To rodzaj klopsików lub kiełbasek z mielonej baraniny z takimi przyprawami jak kolendra, kumin, cynamon i papryka.

Inne, popularne także w Polsce dania z baraniny, to pieczona baranina i kebab, czyli kawałki mięsa z marynaty, pieczone na rożnie, podawane w płaskim chlebie (np. pita) z warzywami i sosem.

2. Baranina - kalorie i składniki odżywcze

Baranina jest mięsem pożywnym. Porcja 100 gramów pieczonego baraniego dostarcza 234 kcal i:

Baranina jest mięsem, które stanowi to cenne substancji odżywczych, w tym witamin oraz składników mineralnych. Zawiera:

3. Czy baranina jest zdrowa?

Baranina jest zdrowa, ponieważ zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak należący do grupy kwasów omega-6 kwas linolowy. Substancja chroni organizm przed rozwojem cukrzycy, chorób wątroby, schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Ponadto obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, reguluje metabolizm glukozy, ma działanie antyoksydacyjne (chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników).

Oprócz kwasu linolowego w baraninie występują także witaminy z grupy B, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie komórek i syntezie czerwonych krwinek, także stan zdrowia psychicznego (wspierają działanie układu nerwowego) oraz pomagają zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

Spożywając baraninę należy pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością (jak i każdego innego gatunku czerwonego mięsa). To może pomóc ograniczać ryzyko rozwoju chorób serca i innych schorzeń związanych z dietą zasobną w tłuszcze nasycone.

Czy baranina jest lekkostrawna?

Baranina jest mięsem mniej lekkostrawnym niż wieprzowina czy drób, ponieważ cechuje ją większa zawartość tłuszczu. Wiele zależy także od sposobu jej przygotowania. Na przykład mięso duszone czy gotowane w bulionie może być łatwiejsze do strawienia niż grillowane czy pieczone. Warto także pamiętać, że nie tylko na smak, ale i strawność mięsa wpływają przyprawy, takie jak czosnek, imbir, tymianek, estragon czy kminek (mogą ułatwić trawienie).

4. Baranina - przepis

Dużym uznaniem cieszy się pieczona baranina, na przykład z cebulą i czosnkiem. Potrawa jest zdrowa, smaczna i sycąca. Aby ją przyrządzić potrzebne są takie składniki jak:

Przed obróbką termiczną baraniny zamarynuj mięso, dzięki czemu stanie się kruche i smaczne. Możesz zarówno natrzeć je olejem czy oliwą z oliwek wraz z przyprawami, jak i zalać octem winnym z wodą z dodatkiem przypraw. Odstaw mięso na kilka, a nawet kilkanaście godzin w chłodne miejsce (np. do lodówki).

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej olej, obsmaż mięso z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Wokół mięsa ułóż pokrojoną w ćwiartki szalotkę i pokrojony czosnek.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, wstaw naczynie z mięsem. Piecz je przez 1-1,5 godziny (w zależności od piekarnika, ale i tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz). Podawaj z dowolnymi dodatkami, nie zapomnij o warzywach.

5. Mięso baranina – cena i gdzie kupić

Cena mięsa baraniny różni się w zależności od regionu, sezonu oraz jakości mięsa. Z zasady jest jednak droższa od popularniejszych rodzajów mięsa, takich jak wieprzowina czy drób. Średnio cena baraniny w Polsce wynosi około 70 zł za kilogram mięsa surowego.

Gdzie można kupić mięso baraniny, zarówno surowe, jak i przetworzone? Warto o nie pytać bezpośrednio w lokalnych punktach sprzedaży mięsa. Oferują ją także większe sklepy mięsne oraz sieciowe hipermarkety, a nawet sklepy internetowe i targowiska. Najważniejsze, by kupować mięso przebadane, z pewnych źródeł.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze