Trwa ładowanie...

Baranina - charakterystyka, kalorie i składniki odżywcze, wpływ na zdrowie, przepis

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
15.06.2023 14:33
Baranina
Baranina (Adobe Stock)

Baranina dostarcza naszemu organizmowi sporo cennych wartości odżywczych. W jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B, białko, tłuszcze nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone, a także niezbędne naszemu ciału składniki mineralne. Co warto wiedzieć o tym rodzaju mięsa? Czy baranina jest zdrowa?

spis treści

1. Co to jest baranina?

Baranina charakteryzująca się ciemnoczerwonym kolorem jest mięsem pozyskiwanym z owiec, które ukończyły już pierwszy rok życia. Cechuje się dość intensywnym smakiem, dlatego często sięgają po nią miłośnicy dziczyzny.

Szczególną popularność baranina zyskała w krajach muzułmańskich, gdzie zabronione jest spożywanie wieprzowiny. Mięso baranie popularne jest również w Niemczech, Francji, Chinach, RPA, Meksyku Gruzji, Mongolii czy Islandii. W okresie PRL baranina bardzo często gościła także na polskich stołach.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Kalorie i składniki odżywcze w baraninie

Baranina to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. Mięso to zawiera w swoim składzie między innymi:

W 100 gramach pieczonego baraniego mięsa znajdziemy:

  • 234 kcal,
  • 33,4 g białka,
  • 0,08 g węglowodanów,
  • 5,14 g tłuszczów nasyconych,
  • 4,46 g tłuszczów jednonienasyconych
  • 0,81 g tłuszczów wielonienasyconych,
  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,30 mg witaminy B2,
  • 6,52 mg witaminy B3,
  • 101 mg witaminy B4,
  • 0,90 mg witaminy B5,
  • 0,38 mg witaminy B6,
  • 4,44 µg witaminy B12.

100 gramów pieczonej baraniny zawiera także 409 mg potasu, 10,00 mg wapnia, 4,76 mg żelaza, 31,0 mg magnezu, 272 mg fosforu.

3. Czy baranina jest zdrowa?

Baranina wykazuje dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego? Ponieważ w jej składzie występują wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy, należący do grupy kwasów omega-6. Przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat badania potwierdziły, że substancja ta chroni organizm przed rozwojem cukrzycy, chorób wątroby, schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu LDL, reguluje metabolizm glukozy, wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Oprócz kwasu linolowego, w baraninie występują również witaminy z grupy B, które odgrywają niezwykle ważną rolę w metabolizmie komórek i syntezie czerwonych krwinek. Witaminy te wpływają pozytywnie na stan naszego zdrowia psychicznego, wspierają działanie układu nerwowego, a także zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Obok jagnięciny, baranina jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku.

Zobacz także:

4. Przepis na pieczoną baraninę z cebulą i czosnkiem

Pieczona baranina z cebulą i czosnkiem jest daniem niezwykle pysznym, ale i sycącym. Dostarcza naszemu ciału sporo wartości zdrowotnych. Jak ją przyrządzić? Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • kilogram łopatki baraniej
  • trzy cebule szalotki
  • pięć ząbków czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ziele angielskie, majeranek,
  • natka pietruszki
  • pół szklanki czerwonego wina
  • jedna łyżka margaryny.

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, przełóż do niej łyżkę margaryny. Dokładnie obsmaż mięso baranie z obu stron. Oprósz mięso za pomocą przypraw takich jak sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, a następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia. Wokół mięsa ułóż pokrojoną w ćwiartki szalotkę, pokrojony czosnek. Zalej wszystko czerwonym winem. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany do 200 stopni Celsjusza, włóż do niego naczynie żaroodporne z mięsem. Piecz potrawę przez 1,5 godziny.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze