Trwa ładowanie...

Papierówki – jak wyglądają i czym się cechują? Co z nich zrobić?

Avatar placeholder
30.09.2021 12:14
Papierówki to odmiana jabłoni, które wcześnie kwitnie i owocuje
Papierówki to odmiana jabłoni, które wcześnie kwitnie i owocuje (AdobeStock)

Papierówki to odmiana jabłoni, które wcześnie kwitnie i owocuje. Wydawane przez nią jabłka można jeść już w połowie lipca. Owoce są nieduże, jasnozielone i bardzo smaczne. Ponieważ mają delikatną skórkę i miąższ, nie są zbyt trwałe, szybko uszkadzają się w transporcie. Jakie są właściwości odżywcze papierówek? Co z nich zrobić?

spis treści

1. Co to są papierówki?

Papierówki, nazywane także Oliwką Inflancką lub Białym Nalewem, jest gatunkiem jabłoni pochodzącym z rejonów nadbałtyckich. Ta deserowa odmiana uprawna jabłoni domowej owocuje wcześnie i obficie (na co korzystnie wpływa przycinanie jabłoni).

Pierwsze jabłka można zbierać już w lipcu. Uprawia się ją na całej półkuli północnej. W Polsce należy do najbardziej znanych odmian.

Jabłoń, na której rosną papierówki, nie jest zbyt wysoka. Dorasta do wysokości 5-12 metrów. Ma rozłożystą koronę, a wydawane przez nią jabłka są niewielkie, zwykle jasnozielone, bardzo smaczne i aromatyczne. Posiadają charakterystyczny biały, lekko kwaskowy, drobnoziarnisty miąższ.

Zobacz film: "Właściwości papierówek"

Niestety papierówka to jabłko bardzo delikatne, dlatego łatwo się obija (tłucze się, przez co powstają na niej brązowe plamy). Tę odmianę rzadko się transportuje, zwykle jest dostępna w sprzedaży lokalnie.

2. Właściwości odżywcze papierówek

Papierówki są zasobne we fruktozę i pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących, jak również:

Jabłka dostarczają także błonnik, który przyspiesza perystaltykę jelit, a i zapewnia uczucie sytości oraz antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami. W 100 g papierówek jest około 40 kcal.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Papierówki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, ponieważ:

  • regulują poziom glukozy we krwi, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II,
  • zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych,
  • mają zdolność odkwaszania organizmu,
  • korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego. Przyspieszają metabolizm i pomagają schudnąć,
  • jedzone ze skórką zapobiegają nowotworom,
  • wzmacniają układ krążenia i nerwowy,
  • poprawiają pracę wątroby,
  • mają działanie moczopędne, mogą zmniejszyć obrzęki nóg,
  • przeciwdziałają zaparciom.

3. Co zrobić z papierówek?

Papierówki można jeść na surowo, nadają się także na przetwory, a także do robienia soków czy kompotów czy koktajli warzywno-owocowych. Robi się z nich także cydr jabłkowy. Są także fantastyczne do pieczenia ciast, ciasteczek, słodkich kopert z ciasta francuskiego czy muffinek.

Najpopularniejsze przepisy na szybkie ciasta z jabłkami to:

  • szarlotka z papierówek,
  • placek z jabłkami,
  • ciasto drożdżowe z jabłkami,
  • ciasta ucierane z jabłkami,
  • bardzo proste ciasto z jabłkami,
  • ciasto z budyniem i jabłkiem,
  • tarta z jabłkami,
  • biszkopt z masą jabłkową.

Z papierówek warto również robić musy i dżemy, które można jeść bezpośrednio, jak i dodawać je do naleśników czy racuchów. Ale to nie wszystko. Owoce te dobrze smakują w daniach mięsnych, na przykład z kaczki, gęsi lub dziczyzny.

Z papierówek warto także zrobić ocet jabłkowy. Ten powstaje z rozdrobnionych jabłek z dodatkiem drożdży, które przekształcają zawarty w owocach cukier w alkohol. Z czasem bakterie fermentacji octowej fermentują alkohol, w wyniku czego powstaje kwas octowy. To główny składnik octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy stosuje się jako przyprawę, dodatek do potraw oraz naturalny konserwant. Posiada on walory nie tylko smakowe, ale i zdrowotne. To cenne źródło substancji odżywczych, takich jak:

  • aminokwasy,
  • pektyny,
  • polifenole,
  • kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe,
  • witaminy i minerały zawarte w papierówkach.

Ocet jabłkowy reguluje poziom cukru we krwi, przez co wspiera zwłaszcza osoby zmagające się ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą i insulinoopornością.

Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, wspierając rozkładanie tłuszczy, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy poprzez utlenianie cholesterolu LDL.

Ponadto pobudza procesy trawienne, wspomaga w walce z refluksem i zgagą, regulując zbyt zasadowe środowisko żołądka, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antyseptycznie. Warto wiedzieć, że jego spożywanie może wspomagać odchudzanie.

Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, jako tonik do twarzy czy pielęgnacji włosów. Trzeba pamiętać, że ocet jabłkowy w nadmiarze może być szkodliwy, a jego stosowanie zewnętrzne prowadzić do oparzeń.

To dlatego trzeba używać go ostrożnie i z umiarem, a i nie należy pić bez rozcieńczania. Najlepiej dwie łyżki stołowe octu stosować ze szklanka wody lub dodawać do sałatek czy dressingów.

A jak zrobić ocet jabłkowy? Najlepiej wykorzystać sprawdzony przepis babci i niepryskane jabłka od sadownika.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze