Trwa ładowanie...

Cherimoya (czerymoja) – jak smakuje jabłko budyniowe? Jak je wybrać i jeść?

Cherimoya (czerymoja), czyli flaszowiec peruwiański, uważana jest za jeden z najsmaczniejszych tropikalnych owoców. Nie grzeszy urodą, ale uwodzi smakiem. Niektórzy mówią, że smakuje jak krem budyniowy. Dla innych to niebiańskie połączenie ananasa, mango i truskawki. Jak je wybrać i jeść? Co warto o nim wiedzieć?

Zobacz film: "Sposoby mycia owoców i warzyw"

spis treści

1. Co to cherimoya?

Cherimoya to flaszowiec peruwiański, inaczej czerymoja (Annona cherimola), znana również pod nazwą jabłko budyniowe. Ten gatunek drzewa z rodziny flaszowcowatych pochodzi z Ameryki Południowej. Roślina jest uprawiana również w innych rejonach o tropikalnym klimacie, na przykład w Andaluzji (Hiszpania), Afryce Zachodniej czy na Jawie. Największe komercyjne plantacje drzew położone są w Ekwadorze, Peru i Boliwii.

Roślina dorasta do 8 metrów wysokości, jest nisko rozgałęzionym drzewem lub krzewem. Jej liście są jajowate lub jajowatolancetowate. W ich kątach osadzone są białozielonkawe kwiaty.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Drzewa owocują od 4.–6. roku życia, rodzą rocznie nie więcej niż 30 owoców. Te są mięsiste. Ważą maksymalnie 4 kg i osiągają do 12 cm średnicy. Sezon na nie trwa od października do marca i kwietnia.

Owoce flaszowca peruwiańskiego swoim wyglądem przypominają serce, choć przyjmują różne inne ciekawe kształty. Są jadalne i słodkie, choć wyczuwa się w nich i kwaskowate nuty. Mają papkowaty miąższ o łagodnym słodko-kwaśnym smaku i przyjemnym aromacie. Niektórzy mówią, że cherimoya smakuje jak krem budyniowy. Dla innych to smakowa kompilacja ananasa, mango i truskawki.

2. Właściwości jabłka budyniowego

Cherimoya ma wiele cennych właściwości. To źródło witaminy A, E i C oraz witamin z grupy B, w tym zwłaszcza witaminy B6. Znajduje się w nim sporo minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas i wapń, żelazo, mangan, miedź, sód. W owocu obecne są również antyoksydanty i błonnik. Owoc flaszowca peruwiańskiego zawiera cukry: glukozę, fruktozę i sacharoza. W 100 gramach owoc ma około 75 kalorii.

Dlaczego warto jeść owoc cherimoya? Jest nie tylko smaczny, ale i:

  • ma działanie antybakteryjne. To naturalny antybiotyk,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • reguluje przemianę materii,
  • działa przeciwnowotworowo, chroni organizm przed powstawaniem nowotworów,
  • pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • normuje poziomu cholesterolu,
  • sprzyja profilaktyce osteoporozy,
  • działa korzystnie na układ trawienny,
  • szybko syci, wiec jest sprzymierzeńcem osób, które dbają o linię bądź są na diecie odchudzającej,
  • korzystnie działa na układ nerwowy, koi nerwy. Zawiera alkaloid, który odpowiada za równowagę chemiczną. Jego niedobór może skutkować depresją,
  • dostarcza witamin i mikroelementów.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Jak jeść czerymoja?

Cherimoya smakuje jak krem budyniowy, spożywa się ją na surowo. Owoc jest miękki, a jego miąższ wydobywa się łatwo. Nie trzeba go obierać. Wystarczy jedynie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką miąższ.

Podczas konsumpcji należy tylko uważać na niejadalną skórkę, a także duże, czarne pestki. Trzeba się ich pozbyć, ponieważ ich spożycie może być szkodliwe. Nasiona są trujące, posiadają toksyczny sok, który w kontakcie z oczami może powodować ślepotę.

Czerymoja wykorzystuje się do przygotowywania deserów galaretek, soków, sałatek owocowych, jogurtów, także nadzienia do naleśników, omletów i gofrów czy produkcji wina i likierów. Owoce można mrozić, po czym przyrządzać lody i smoothie. Dobrym pomysłem jest ich pieczenie czy grillowanie. Jabłko budyniowe lubi towarzystwo wanilii i cynamonu

Kupując owoc cherimoya warto wybierać takie, które są średnio miękkie, lekko uginają się pod palcami. Powinny być lekko brązowe z zewnątrz lub zielone z lekko brązowymi plamkami. Ich skóra nie może być brązowa, a owoce nie powinny być za bardzo miękkie. To świadczy o tym, że są przejrzałe. Po przekrojeniu są zwykle ciemne i niesmaczne.

Czerymoja jest wrażliwa na nacisk. Cechuje ją krótki okres trwałości, stąd zbiera się owoce niedojrzałe. Ponieważ te źle znoszą długi transport z odległych miejsc, w polskich sklepach spotyka się je rzadko. Zielone owoce należy przechowywać w pokojowej temperaturze.

Czerymoja można nie tylko jeść. Warto wiedzieć, że kora, niedojrzałe owoce oraz liście flaszowca peruwiańskiego stosuje się do leczenia czerwonki i biegunek. Z kolei okłady z liści łagodzą zmiany skórne. Zmielone nasiona stosuje się jako specyfik na wszy i inne pasożyty, zaś nasiona prażone flaszowca jako środek, który działa wymiotnie i przeczyszczająco.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.