Trwa ładowanie...

Pasztet na Wielkanoc. Ten omijaj szerokim łukiem

 Paula Komendarczuk
29.03.2024 12:33
Ten pasztet nie powinien trafić na wielkanocny stół. Dietetyczka odradza
Ten pasztet nie powinien trafić na wielkanocny stół. Dietetyczka odradza (Getty Images)

Pasztet trafia na stoły wielkanocne wielu rodzin, cieszy się bowiem sympatią osób w każdym wieku. Często nie zastanawiamy się nawet, jaki ma wpływ na zdrowie, a przede wszystkim na nasz żołądek. Okazuje się, że niektóre rodzaje pasztetu zdecydowanie nie powinny znaleźć się na świątecznym stole.

spis treści

1. Pasztet z mięsa

Nie da się jednoznacznie stwierdzić, że pasztet mięsny jest niezdrowy i trzeba go unikać. W sklepie można trafić zarówno na złej, jak i dobrej jakości wyroby. Pierwsze na co powinniśmy zwrócić uwagę to skład produktu, niezalecane substancje to wzmacniacze smaku, emulgatory, stabilizatory, substancje słodzące, barwniki (np. E150d) i konserwanty (np. azotany).

- Jeżeli jest to tradycyjny pasztet, czyli wykonywany głównie z mięsa wieprzowego z dodatkiem podrobów, to będzie bardzo tłuste danie. Nie będzie polecany dla osób, które mają jakieś problemy trawienne, np. stany zapalne żołądka albo zmagają się z dną moczanową. [...] Niestety wieprzowina jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze związane są chorobami układu krążenia - wyjaśniała psychodietetyczka Małgorzata Pielichowska w Dzień Dobry TVN.

- Pasztet a pasztet. Możemy zrobić samodzielnie z dobrej jakości mięsa i to też inaczej smakuje niż pasztet, który jest komercyjny, który w składzie zawiera mięso oddzielone mechanicznie. [...] To w zasadzie nie można określić mięsem. To zbiór różnych chrząstek, skórek itd. Tego absolutnie nie polecamy - dodała.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Zdrowsza alternatywa dla pasztetu

Psychodietetyczka Małgorzata Pielichowska zwróciła również uwagę, że istnieją zdrowsze i mniej tłuste alternatywy dla pasztetu wieprzowego, które zdecydowanie są warte uwagi.

Przede wszystkim jest to pasztet drobiowy z kurczaka lub indyka, ma delikatniejszy smak i zdecydowanie niższą zawartość kwasów tłuszczowych. Pasztet z ryb cieszy się niestety mniejszą popularnością, ale ten przygotowany z makreli lub łososia jest bardzo smaczny i zdrowy.

Pasztet wegański nie jest produktem wartościowym wyłącznie dla osób unikających mięsa, stworzony na bazie soczewicy, fasoli, orzechów, tofu lub warzyw może szybko zniknąć ze świątecznego stołu.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze