Pasztet wegetariański - z soczewicy, warzywny, pikantny pasztet z czarnej fasoli
Przepis na dobry pasztet wegetariański może się okazać wybawieniem dla osób na dietach odchudzających, chcących jeść więcej warzyw lub zmieniających dietę na warzywną. Istnieje wiele wersji pasztetu wegetariańskiego, dlatego znalezienie tego idealnego przepisu nie będzie trudne.
1. Pasztet wegetariański - z soczewicy
Wegetariański pasztet z soczewicy jest bardzo delikatny i wyjątkowo smaczny jak na pasztet wegetariański. Co ważne jest on bardzo dobry na zimno, jak i na ciepło po usmażeniu na patelni. Składniki na przepis na pasztet wegetariański z soczewicą to:
- 500 g czerwonej soczewicy;
- 4 marchewki;
- 2 pietruszki;
- 3 cebule;
- 1 szklanka ryżu;
- 1 szklanka płatków ryżowych;
- 1/2 – 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej;
- 1 czubata łyżka przyprawy curry;
- sól;
- czerwony pieprz do smaku;
- 8 łyżek oliwy;
- bułka tarta do wysypania blaszki;
- ok. 125 ml mleka kokosowego lub wody (w sytuacji, gdy masa na pasztet wegetariański byłaby zbyt gęsta).
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę na pasztet wegetariański obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Przekładamy do miski. Ryż i soczewice wrzucamy do garnka i zalewamy wodą 3-4 palce ponad poziom ziaren. Solimy, dodajemy odrobinę oliwy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. W tym czasie większość wody zostanie wchłonięta. Wszystko razem z przesmażonymi warzywami mieszamy w misce. Po przestygnięciu dodajemy płatki ryżowe, skrobię ziemniaczaną i wyrabiamy. Gdy masa jest zbyt zbita, dodajemy odrobinę wody lub mleka kokosowego.
Blachę smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę na pasztet. Pasztet wegetariański wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę.
2. Pasztet wegetariański - warzywny
Pasztet wegetariański można przygotować dosłownie z każdego rodzaju warzyw. Składniki na pasztet wegetariański z warzyw możemy dowolnie modyfikować w zależności od pory roku. Poniżej przykładowy przepis na wegetariański pasztet warzywny:
• 5 marchwi; • 3 pietruszki; • 1 seler; • 500 g ziemniaków; • pęczek natki pietruszki; • ½ szklanki płatków ryżowych lub jakichkolwiek innych; • kilka łyżek oliwy; • 50 g margaryny bezmlecznej, lub masła; • sól; • pieprz czarny.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i ugniatamy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na oliwie i paru łyżkach wody, aż zmiękną. W misce mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do blaszki, a na wierzchu masy układamy margarynę lub masło. Pieczemy w 180 st. przez 50 minut.
3. Pasztet wegetariański - pikantny pasztet z czarnej fasoli
Pasztet wegetariański to nie zawsze musi być pasztet pieczony. Proponowany pikantny pasztet wegetariański jest doskonałą propozycję dla osób, które szukają zdrowej, warzywnej i wyrazistej alternatywy dla mięsnego pasztetu do smarowania. Składniki na wegetariański pasztet do smarowania:
• 1 puszka czerwonej fasoli; • 3 ząbki czosnku; • 1 duża cebula; • 6 łyżek oliwy lub oleju; • 2 ostre papryczki; • 2 łyżki octu winnego, lub jabłkowego; • ½ łyżeczki soli; • 1/3 łyżeczki mielonego kminu.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? - odpowiada mgr Paulina Szczechowicz
- Jak dostarczyć organizmowi białko na diecie wegetariańskiej? - odpowiada lek. Jacek Ławnicki
- Jak schudnąć na diecie wegetariańskiej? - odpowiada mgr Roma Wojtewicz
Przygotowanie:
Fasolę na pasztet wegetariański gotujemy, odlewamy wodę i studzimy. Część wody można sobie zostawić, gdyby nasz pasztet wegetariański był zbyt gęsty. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na złoto. W ostatnim etapie wkładamy wszystkie składniki do malaksera. Papryczki chilli i czosnek lepiej dodawać stopniowo, aby pasztet nie był zbyt ostry. Gdy pasztet wegetariański jest zbyt gęsty, można dodać wody z gotowania lub oleju.