Oliwa z oliwek – wartości odżywcze, rodzaje, zastosowanie
Obecnie w sklepach można dostać wiele różnych olejów. Jednak żaden z nich nie jest tak popularny, jak oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek ma wiele składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości.
1. Wartości odźywcze oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek ma wiele witamin. Ma ona bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Oliwa z oliwek zawiera niewielką ilość tłuszczów nasyconych, ale jest składnikiem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Ponadto znajdujące się w oliwie z oliwek kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko nowotworów, a obecne w oliwie z oliwek jednonasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają poziom cukru w krwi.
Oliwa z oliwek jest źródłem oleuropeiny i oleokantalu, które są odpowiedzialne za charakterystyczny gorzki smak oliwy z oliwek. Te dwa składniki oliwy z oliwek są bardzo silnymi antyoksydantami. Dlatego oliwa z oliwek jest istotna w walce z rakiem i cukrzycą.
Ponadto oliwa z oliwek łagodzi stany zapalne w organizmie.
Oliwa z oliwek zawiera wiele cennych witamin. W oliwie z oliwek znajdziemy witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, takie jak potas, magnez i fosfor.
Oliwa z oliwek zawiera również witaminę E. Dzięki niej oliwa z oliwek zwalcza wolne rodniki i powstrzymuje procesy starzenia się w skórze.
Oliwę z oliwek warto spożywać z wielu powodów. Składniki oliwy z oliwek mają dobroczynny wpływ na układ trawienny i perystaltykę jelit. Oliwa z oliwek pomaga również trawić tłuszcze. Warto ją spożywać na zimno, aby nie straciła swoich cudownych właściwości.
2. Rodzaje oliwy z oliwek
Rodzaje oliwy z oliwek różnią się w zależności od gleby i klimatu, w jakim rosną oliwki. Na rodzaj oliwy z oliwek wpływa również dojrzałość owoców oraz to jak były zbierane i tłoczone.
O rodzaju oliwy z oliwek decyduje ilość kwasu olejowego, który odpowiada za kwasowatość oliwy. Istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek, które są tłoczone na zimno i na gorąco.
Oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia o zielonkawym kolorze ma najwięcej składników odżywczych i jest tym samym najdroższa, ale najłatwiej ją dostać. Ten rodzaj oliwy z oliwek jest wręcz mętny, gdy oliwa jest świeża.
Kolejny rodzaj to oliwa Virgine, którą robi się bezpośrednio z zielonych oliwek. Dodaje się ją do oliwy rafinowanej, dzięki czemu zyskuje ona ciekawszy smak.
Innym rodzajem oliwy z oliwek jest oliwa rafinowana Pure. Jest ona niestety tak kwaśna, że nie nadaje się do spożycia. Ma mało składników odżywczych ze względu na proces rafinacji.
Oliwa z oliwek, która ma również słabą jakość to oliwa Sansa. Produkuje się ją z teco co zostało po tłoczeniu oliwy z oliwek. Ta oliwa z oliwek jest pozbawiona resztek substancji odżywczych w procesie rafinacji. Zaleca się spożywanie jej na gorąco.
ZOBACZ TAKŻE:
3. Zastosowanie oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek to niezwykle smaczny i zdrowy tłuszcz. Nie zawiera cholesterolu i zawiera kwasy tłuszczowe, które powstrzymują rozwój miażdżycy.
Oliwa z oliwek obniża ciśnienie. Dzięki zawartości kwasu oleinowego w oliwie z oliwek pomaga ona zapobiegać astmie i łagodzi alergiczny stan zapalny błony śluzowej nosa.
Oliwę z oliwek powinny ująć w swojej diecie osoby chore na kamicę, nieżyt żołądka, owrzodzenie żołądka lub cierpiące z powodu zaparć.
Oliwa z oliwek pomaga szybko usunąć toksyny z organizmu i wspomaga wzrost kości u dzieci. Oliwa z oliwek zmniejsza również uczucie głodu u osób na diecie.
Oliwa z oliwek jest również wykorzystywana w kosmetyce. Doskonale nawilża włosy, skórę i wzmacnia paznokcie. Oliwę z oliwek można również znaleźć w składzie wielu kosmetyków.
4. Ile kalorii ma oliwa z oliwek (na ciepło i na zimno)
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 14 g (1 łyżka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 884 kcal | 119 kcal |
Białko | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 100 g | 13,50 g |
Tłuszcze nasycone | 13,81 g | 1,86 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 73,0 g | 9,85 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 10,52 g | 1,42 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |