Curry – właściwości, zastosowanie
Czym dokładnie jest curry? Wielu osobom wydaje się, że curry to jedna przyprawa, ale jest to mylna opinia, ponieważ curry to zestaw odpowiednio dobranych przypraw. Co wchodzi w skład curry?
Curry posiada w swoim składzie wiele przypraw. Nie jest to bowiem, jak mogłoby się wydawać, jeden składnik. Na początku należy wymienić kurkumę, następnie imbir, pieprz, chili, także czosnek.
Właściwe proporcje powodują, że smak i aromat curry jest nie tylko charakterystyczny, ale także potrafi wydobyć z potrawy to, co najlepsze.
1. Właściwości curry
Każda przyprawa, która wchodzi w skład curry, ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a przede wszystkim na jego zdrowie.
Patrząc na skład curry możemy zatem śmiało powiedzieć, że przyprawa ta ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia, ponieważ w curry znajdziemy takie składniki jak:
1.1. Kurkuma
Najwięcej właściwości zdrowotnych ma kurkuma.
Zatem, jakie właściwości ma kurkuma zawarta w curry? Przede wszystkim kurkuma jest źródłem minerałów i witamin dla przykładu witaminy C, niacyny, kwasu foliowego, ryboflawiny czy tiaminy.
Dodatkowo kurkuma, która jest elementem curry zwiększa odporność całego organizmu, reguluje trawienie, a także obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza cholesterol.
1.2. Imbir
Curry to także coraz bardziej popularny imbir. Jakie właściwości ma korzeń imbiru? Podobnie jak kurkuma imbir wpływa na pracę organizmu.
Wśród tych właściwości imbiru trzeba wymienić wpływ na ograniczenie mdłości, redukcję bólu np. stawów, imbir podobnie jak aspiryna rozrzedza krew.
Imbir jest nie tylko składnikiem curry, ale też syropów i innych leków, ponieważ wspiera organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, zmniejsza kaszel. Zawarty w curry imbir może być też zażywany pod różną postacią przy migrenowych bólach głowy.
1.3. Czosnek
Czosnek, który także znajdziemy w curry, jest bardzo często stosowany w naszych kuchniach, ale wiele osób zażywa go w celach leczniczych.
Mówi się, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, a dzieje się tak, dlatego, że potrafi zahamować rozwój bakterii, które powodują infekcję.
Czosnek, który jest jednym ze składników curry, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty występujące w jelitach.
Przeczytaj także
1.4. Chili
Chili to kolejny składnik przyprawy curry.
Przez większość osób papryka chili kojarzy się z ostrym, intensywnym smakiem. Jednak należy też wiedzieć, że ta papryka to źródło magnezu, potasu, żelaza.
Chili, które znajdziemy również w curry, zawiera także substancje wspomagające spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, dlatego przyprawa curry tak często jest składnikiem diety odchudzającej.
2. Zastosowanie curry
Mieszanka curry to orientalny smak, który bardzo dobrze komponuje się z wieloma mięsami, rybami, a także drobiem.
Curry może być stosowane oddzielnie, ale sprawdzi się też, jako składnik sosów. Curry może być także dodawane do zup dla przykładu ostrej zupy pieprzowej.
Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki bez dodawania szczypty curry. Mieszanka curry to przede wszystkim potrawy z kuchni greckiej, japońskiej, tajskiej i indyjskiej.
W daniach wegetariańskich i wegańskich curry może być dodane do tofu czy szpinaku. Mieszanka przypraw wydobędzie smak i aromat z krewetek. Curry jest łączone z jogurtem naturalnym, śmietaną, a także mleczkiem kokosowym. Sosy curry są w większości łatwe i szybkie w przygotowaniu.
3. Kaloryczność curry w proszku
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 2 g (1 łyżeczka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 325 kcal | 6,50 kcal |
Białko | 14,29 g | 0,29 g |
Węglowodany | 55,8 g | 1,12 g |
Cukier | 2,76 g | 0,06 g |
Błonnik | 53,2 g | 1,06 g |
Tłuszcz | 14,01 g | 0,28 g |
Tłuszcze nasycone | 1,65 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 8,78 g | 0,18 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,06 g | 0,06 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,70 mg | 0,01 mg |