Właściwości antyrakowe pestek
Pestki jabłek, winogron czy brzoskwiń najczęściej lądują w koszu. A szkoda, ponieważ są bogactwem wielu właściwości prozdrowotnych. Znajdziemy w nich spore ilości przeciwutleniaczy oraz innych aktywnych związków. Ich regularne spożywanie może ochronić nas przed rakiem.
1. Antyoksydanty w pestkach winogron
Pestki winogron to bogactwo antyoksydantów, flawonoidów oraz aktywnego związku B2G2, który skutecznie walczy z nowotworem prostaty. Potwierdziły to badania naukowców z University of Colorado Cancer Center.
Winogrona, a zwłaszcza ich pestki są polecane także chorym zmagającym się z żylakami, skurczami i innymi dolegliwościami ze strony układu krążenia. Po pestki powinny sięgać też osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka zawału. Wzmacniają one kruche naczynia krwionośne.
Według badań opublikowanych w „Pharmacognosy Magazine” ekstrakt z pestek ma również pozytywny wpływ na walkę z cukrzycą typu 2.
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Gwiazda na placu budowy! Tego jeszcze nie było
- Zęby mówią więcej niż myślisz. Sprawdź, co możesz od nich „usłyszeć”
2. Amigdalina w pestkach jabłek
Nasiona i pestki wzmacniają odporność, dzięki czemu są w stanie walczyć z namnażaniem się komórek nowotworowych. Najmocniejsze działanie wykazują pestki jabłka, więc warto je stosować przy chemioterapii. W ich składzie znajdziemy fitochemikalia – aktywne składniki, które zmniejszają stres oksydacyjny.
Niektóre z nich są także przeciwutleniaczami hamującymi namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. W pestkach jabłek znajduje się także amigdalina - witamina B17 uważana w medycynie naturalnej za silne narzędzie w walce z nowotworami, którym można wspomóc profilaktykę raka płuc, jelita grubego, prostaty, trzustki, żołądka oraz piersi.
3. Lignany w siemieniu lnianym
Siemię lniane (inaczej nasiona lnu) to źródło błonnika, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz witamin z grupy B. W małych nasionkach znajdziemy jednak jeszcze coś – lignany. Są to związki z grupy flawonoidów, które wykazują silne działanie przeciwutleniające.
Lignany optymalizując poziom estrogenu, wspierają gospodarkę hormonalną. Związki te przyspieszają także proces obumierania komórek rakowych. To dzięki nim są one szybciej usuwane z organizmu.
4. Witamina B17 w brzoskwiniach
W brzoskwiniach znajdują się duże ilości witaminy B17 wykazującej silne działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się jednak, że przyjmowanie jej w pestkach, a nie w suplementach, przynosi lepsze korzyści dla zdrowia.
Duże pestki brzoskwiń najlepiej rozgnieść w moździerzu. Gorzki smak łatwo można zmienić, dodając do nich np. szczyptę gałki muszkatołowej. Działanie antyrakowe wykazują również zmielone pestki moreli.