Pij do woli. Zawiera najwięcej antyrakowego likopenu
Te smaczne i bardzo zdrowe warzywa są stałym elementem diety wielu mieszkańców kraju nad Wisłą. Świeże pomidory to skarbnica witamin, minerałów i innych cennych elementów, ale staną się jeszcze bardziej wartościowe, jeśli przyrządzimy z nich domową miksturę. Oto nietypowy przepis na sok pomidorowy z dodatkiem innych zdrowych i łatwo dostępnych składników.
1. Jak samodzielnie przygotować antynowotworową miksturę?
Składniki:
500 ml soku z pomidorów,
1 awokado,
2 łodygi selera naciowego.
Sposób przygotowania:
Zanim przygotujemy sok z pomidorów, powinniśmy się upewnić, że pochodzą z ekologicznej hodowli i nie zawierają pestycydów lub innych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji.
Dokładnie umyte, pokrojone warzywa wrzucamy do wyciskarki i przygotowujemy z nich 500 ml świeżego soku. Awokado należy przekroić na pół, pozbyć się pestki, wybrać miąższ za pomocą łyżeczki, który razem sokiem pomidorowym i pokrojonymi na drobne kawałki miksujemy w blenderze. Tak przyrządzony koktajl najlepiej wypić rano przed zjedzeniem pierwszego posiłku.
2. Dlaczego warto codziennie pić koktajl z pomidorów, selera i awokado?
Zarówno selery, pomidory, jak i awokado są bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i innych cennych substancji. Dzięki nim podnoszą odporność oraz wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Nie bez powodu głównym składnikiem naszej domowej mikstury są pomidory, w których można znaleźć likopen - jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy naturalnie występujących w przyrodzie. Substancja ta chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zachorowaniem na niektóre rodzaje nowotworów, a także spowalnia proces starzenia się organizmu. Poza tym likopen usprawnia pracę układu nerwowego, immunologicznego i zapobiega chorobom serca. Z kolei tłuszcze obecne w awokado wspomagają przyswajanie likopenu, podnosząc tym samym walory zdrowotne warzywnego koktajlu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl