Pij regularnie, by zadbać o wątrobę. Te zioła chronią przed uszkodzeniami
Choroby wątroby dotykają znaczną część naszego społeczeństwa. Objawy mogą różnić się w zależności od schorzenia, a kiedy ten ważny narząd zaczyna niedomagać, cierpi na tym wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Jak więc o nią zadbać?
1. Tak niszczymy wątrobę
Wątroba to niezwykle ważny narząd, który jest odpowiedzialny za ponad 200 różnych funkcji, w tym filtrację toksyn, magazynowanie glikogenu, czy produkcję żółci. Często zapominamy, że powinniśmy dbać o nią przez całe życie.
Szacuje się, że każdego roku z powodu chorób wątroby umiera ponad 2 mln osób na świecie. Społeczeństwo najczęściej choruje na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, marskość, zapalenie wątroby oraz raka.
Główną przyczyną chorób wątroby jest nasz styl życia - nieodpowiednia dieta, otyłość, nadmierne spożycie alkoholu oraz wysoki poziom cholesterolu i cukru. Warto więc zadbać o ten narząd, a świetnie sprawdzą się w tym ziołowe napary.
2. Zioła zbawienne dla wątroby
Jednym z polecanych na wątrobę ziół jest ostropest plamisty. Zawiera substancję czynne, jak sylimaryna, która znana jest z przeciwutleniających właściwości, a tym samym chroni komórki przed działaniem toksycznych substancji.
Ostropest plamisty wspiera też procesy regeneracyjne wątroby, korzystnie wpływa na poziom lipidów oraz wspiera produkcję i wydzielanie żółci. Ponadto roślina zmniejsza stany zapalne.
Zawarta w korzeniu lukrecji likoryzyna również działa przeciwzapalnie i wykazuje właściwości przeciwwirusowe. Dodatkowo wspomaga proces detoksykacji wątroby, chroni komórki i wspomaga usuwanie toksycznych substancji. Należy jednak pamiętać, by po korzeń lukrecji sięgać z umiarem. Zbyt częste stosowanie może doprowadzić do obniżenia poziomu potasu oraz nadciśnienia.
Korzystny wpływ na wątrobę wykazuje bogata w przeciwutleniacze zielona herbata. Zapobiega uszkodzeniom, wspiera procesy detoksykacyjne i poprawia funkcjonowanie narządu. Może też pomóc w zmniejszeniu ilości tłuszczu w wątrobie.
Warto także sięgać po żeń-szeń, który znany jest ze swoich przeciwzapalnych właściwości. Nie tylko zmniejsza stany zapalne, ale także chroni przed uszkodzeniami. Zawarte w nim ginsenozydy poprawiają funkcje wątroby i chronią przed stresem oksydacyjnym.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl