Pijasz kawę? Nowe badania zaskakują
Dobra wiadomość dla osób zmagających się z chorobami wątroby. Najnowsze badania opublikowane na łamach czasopisma "Nutrients" dowodzą, że zawarte w kawie kofeina i polifenole mogą zmniejszać ciężkość niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Dotyczy to w głównej mierze osób z nadwagą i chorych na cukrzycę typu 2.
1. Kawa może ograniczać proces włóknienia wątroby
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest stłuszczeniem wątroby, które nie ma związku z nadużywaniem alkoholu, przewlekłym przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi. Jest uważana za najczęstszą przewlekłą chorobę wątroby. Do głównych czynników ryzyka NAFLD zalicza się: otyłość (zwłaszcza brzuszną) i kaloryczną dietę, cukrzycę typu 2, nieprawidłowe stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi, zespół metaboliczny.
NAFLD może prowadzić do włóknienia wątroby, a ostatecznie do jej marskości i raka wątrobowokomórkowego. Wcześniejsze badania sugerowały, że picie kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju NAFLD, a u osób, które już cierpią na tę chorobę, może ograniczać proces włóknienia wątroby. Naukowcy z Uniwersytetu w Coimbrze w Portugalii przeprowadzili badania w grupie 156 osób w średnim wieku, którzy mieli dużą nadwagę. Aż 87 proc. z nich cierpiało na cukrzycę typu 2.
Przy pomocy ankiet zebrano od nich informacje na temat ilości spożywanej kawy. Od 98 osób (wszystkie chore na cukrzycę typu 2) w ciągu 24 godzin pobierano regularnie próbki moczu do badań. Mierzono w nich poziom metabolitów (produktów przemiany) kofeiny i innych związków obecnych w kawie. Miało to na celu obiektywniejszą ocenę ilości spożywanej kawy.
2. Wpływ kofeiny na osoby z nadwagą
Naukowcy nie wykazali zależności między subiektywnie określaną ilością wypijanej codziennie kawy a wskaźnikami stłuszczenia wątroby. Stężenie metabolitów kofeiny było jednak wyższe w moczu osób, u których nie stwierdzono zwłóknienia wątroby towarzyszącego NAFLD, niż u osób, u których wykryto zwłóknienie. Wyższy poziom metabolitów innych aktywnych składników kawy (jak polifenole) wiązał się z kolei z niższym wskaźnikiem stłuszczenia wątroby (fatty liver index – FLI). W analizie uwzględniono m.in. wiek, płeć, picie alkoholu.
Zdaniem autorów pracy wyniki te wskazują, że spożywanie większych ilości kawy, a wraz z nią kofeiny i innych składników aktywnych może zmniejszać ciężkość NAFLD u pacjentów z cukrzycą typu 2 i nadwagą.
Jak spekulują, składniki kawy — w tym polifenole — mogą łagodzić stres oksydacyjny (uszkodzenia komórek wywołane przez wolne rodniki) w wątrobie, a przez to zmniejszają ryzyko jej włóknienia. Z badań wynika też, że mogą poprawiać metabolizm glukozy u osób zdrowych i z nadwagą. Badanie zostało sfinansowane przez Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), organizację non-profit założoną przez znanych producentów kawy.
PAP
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl