Planujesz zjeść tego grzyba? Na 5 dni zapomnij o alkoholu
Czernidłak pospolity to grzyb jadalny, który rośnie w polskich lasach, ale nie należy spożywać go bez zastanowienia, jeżeli mamy zamiar sięgnąć również po alkohol. Okazuje się, że podczas spożywania tych grzybów potrzeba min. 5 dni abstynencji alkoholowej, by nie narazić się na ciężkie zatrucie.
1. Jak rozpoznać czernidłaka pospolitego?
Czernidłak pospolity zmienia swój kształt, na początku jest cylindryczny, później dzwonkowaty, a na koniec szaro-brązowy kapelusz staje się bardziej rozłożysty, pokrywają go też niewyraźne prążki. Blaszki natomiast zmieniają barwę z białego na różowy.
Osobniki niedające się już do spożycia zamieniają się w czarną, nieapetyczną maź. Czernidłak pospolity ma ledwo wyczuwalny zapach i delikatny smak, nadaje się do gotowania, smażenia i marynowania.
2. Czernidłak pospolity a alkohol
Czernidłak pospolity zawiera koprynę, czyli związek, który blokuje rozkład alkoholu. Bezpieczne spożycie tego grzyba należy rozplanować w czasie i na 2 przed oraz 3 dni po nie pić napoju wyskokowego.
Zignorowanie tej zasady stanowi poważne niebezpieczeństwo, ponieważ kopryna wywołuje ciężkie zatrucie alkoholowe, które negatywnie wpływa na samopoczucie już po kilku minutach od zakończenia jedzenia.
Początkowo pojawia się zaczerwienienie na szyi i twarzy, a następnie następuje znaczący wzrost tętna. Pozostałe objawy to uderzenia gorąca, nudności i silne wymioty, biegunka, bóle głowy i halucynacje.
W przypadku zatrucia należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem i nie stosować żadnych środków hamujących wypróżnianie się, ponieważ organizm w ten sposób usuwa toksyny z organizmu.
Istnieje jednak bezpieczniejsza alternatywa dla czernidłaka pospolitego, jest nim czernidłak kołpakowaty, który nie zawiera w swoim składzie kopryny i nie grozi pogorszeniem stanu zdrowia.
Dodatkowo posiada więcej składników odżywczych, takich jak witamina B1, B2 i B3, magnez, wapń, cynk, potas i witamina C. Wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe, obniża stężenie glukozy oraz ciśnienie tętnicze krwi.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl