Podnosi cukier we krwi. Chyba, że znasz ten trik
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym szybko zwiększają poziom glukozy, co może prowadzić do nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Warto więc uważać na to, co znajduje się w naszym codziennym jadłospisie. Do skoków cukru mogą przyczynić się również niektóre warzywa. Wiele jednak zależy od tego, w jaki sposób zdecydujemy się je przygotować.
1. Indeks glikemiczny warzyw
Warzywa o wysokim indeksie glikemicznym mogą być zdrową częścią zrównoważonej diety, jeśli są przygotowywane i łączone w sposób, który pomaga kontrolować ich wpływ na poziom cukru we krwi. Na jakie warzywa powinniśmy zwracać pod tym kątem uwagę? Oto pięć z nich.
1.1. Ziemniaki
Ziemniaki są często krytykowane za swój wysoki indeks glikemiczny (IG), ale nie oznacza to, że nie powinniśmy ich spożywać. Sposób, w jaki je przygotowujemy ma w tym przypadku ogromne znaczenie.
Gotowanie i studzenie ziemniaków przed spożyciem jest jedną z metod, która indeks glikemiczny obniża. Proces ten sprzyja bowiem formowaniu się tzw. skrobi opornej, która nie jest trawiona w górnych częściach przewodu pokarmowego, co oznacza, że ma mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi.
1.2. Bataty
Chociaż bataty są często uważane za zdrowszą alternatywę dla ziemniaków, to ich indeks glikemiczny jest niższy wtedy, kiedy gotuje się je na parze. Pieczenie natomiast go zwiększa, co jest związane z procesem rozkładu skrobi pod wpływem wysokiej temperatury.
1.3. Seler korzeniowy
Aby uniknąć spożywania selera korzeniowego z wysokim indeksem glikemicznym, należy po prostu jeść go na surowo lub po zblanszowaniu. W takiej wersji warzywo zachowuje większość swoich składników odżywczych i ma niższy indeks glikemiczny niż jego ugotowana wersja.
1.4. Dynia
Aby obniżyć indeks glikemiczny dyni, który niezależnie od metody gotowania plasuje się między średnim a wysokim, zaleca się gotowanie jej na parze lub duszenie. Warto również spożywać dynię z dodatkiem cynamonu - przyprawy, która doskonale się z nią komponuje, a przy okazji pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
1.5. Marchew
Surowa marchew ma niższy indeks glikemiczny niż gotowana. Jeśli jednak wolisz gotowaną marchew, dodaj do niej zdrowe tłuszcze - np. oliwę z oliwek.
2. Zasada dla wszystkich warzyw z wysokim indeksem glikemicznym
Pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi może dodanie do posiłku białka i tłuszczu, które spowalniają proces trawienia, co prowadzi do bardziej stopniowego wchłaniania cukrów.
Posypanie ugotowanych na parze batatów nasionami chia lub skropienie marchewki oliwą z oliwek jest prostym, ale skutecznym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej posiłku i jednoczesne kontrolowanie glikemii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl