Trwa ładowanie...

Pokonała raka. Wskazuje produkty, które działają antynowotworowo

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 08.04.2024 12:35
Pokonała raka i wyjawiła, co jej w tym pomogło. Wskazuje produkty, które działają antynowotworowo
Pokonała raka i wyjawiła, co jej w tym pomogło. Wskazuje produkty, które działają antynowotworowo (Getty Images, Facebook)

Sfermentowana żywność okazuje się mieć ogromne znaczenie w codziennej diecie. Jej potencjalne korzyści zdrowotne nie kończą się na wzmacnianiu odporności oraz redukowaniu stanu zapalnego. Tego typu produkty mogą stanowić naturalną ochronę przed nowotworem. Po które z nich najlepiej sięgać?

spis treści

1. Antyrakowe produkty

Lauren Lepley, specjalistka w dziedzinie wellness i doradca żywieniowy, zaleca włączenie fermentowanej żywności do codziennego jadłospisu. Twierdzi, że takie produkty mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.

Ekspertka, która sama pokonała chorobę nowotworową, zaleca spożywanie m.in. kiszonej kapusty, kimchi, a także picie kombuchy i kefiru. Na liście produktów polecanych przez Lepley znalazły się m.in. japońskie specjały: miso i natto.

Zobacz film: "5 naturalnych probiotyków"

Miso to pasta ze sfermentowanej soi, która jest powszechnie stosowana w kuchni japońskiej. Specjalistka podkreśla, że to źródło białka, witamin i minerałów, a także korzystnych bakterii, które wspomagają trawienie.

Badania na gryzoniach wykazały, że miso może wpływać na hamowanie rozwoju raka okrężnicy, a także guzów płuc, piersi i wątroby. Natto to także japońskie danie wytwarzane ze sfermentowanej soi. Jest bogate w witaminę K2, która ma działanie przeciwzapalne.

Lepley zaleca również picie kefiru, który jest naturalnym źródłem probiotyków. Badania opublikowane w czasopiśmie "Medical Oncology" wskazują, że ma właściwości przeciwnowotworowe i może działać m.in. na raka jelita grubego, piersi i płuc.

Zwykłą herbatę warto natomiast jak najczęściej zastępować kombuchą. Jest to grzyb herbaciany (grzyb japoński), który po dodaniu do posłodzonej herbaty zaczyna fermentować. W efekcie powstaje słodko-kwaśny, orzeźwiający napój. Kombucha, bogata w probiotyki i przeciwutleniacze, może wspomagać leczenie raka jelita grubego.

2. Właściwości fermentowanej żywności

Produkty fermentowane zajmują czołowe miejsce na liście żywności o właściwościach antynowotworowych. Są one źródłem dobrych bakterii, czyli probiotyków, które przynoszą wiele korzyści dla zdrowia - są niezwykle ważne dla prawidłowego trawienia i odporności.

Stanowią także potencjalną profilaktykę antynowotworową. Lauren Lepley wyjaśnia, że korzystne bakterie zawarte w sfermentowanej żywności mogą pomóc w zapobieganiu rakowi poprzez:

  • redukcję stanu zapalnego,
  • wzmacnianie układu odpornościowego,
  • promowanie produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
  • wspomaganie detoksykacji organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze