Trwa ładowanie...

Polacy jedzą od rana do wieczora. Konsekwencje mogą być opłakane

Avatar placeholder
28.07.2023 13:21
Często trafia na nasze talerze. To jedno z najbardziej niezdrowych rodzajów mięsa
Często trafia na nasze talerze. To jedno z najbardziej niezdrowych rodzajów mięsa (Getty Images)

Dla wielu z nas mięso jest nieodłącznym elementem codziennej diety. Często wybieramy wieprzowinę, nie zdając sobie sprawy, że jest ona jednym z najbardziej niezdrowych rodzajów mięsa. Poniżej przedstawiamy kilka chorób, które mogą być wywołane przez regularne spożywanie oraz ryzyko, jakie niesie za sobą taka dieta.

spis treści

1. Wirusowe zapalenie wątroby typu E

W krajach rozwiniętych, gdzie wieprzowina jest często spożywana, jest ona jednym z głównych czynników powodujących zapalenie wątroby. Wirus ten zaraża rocznie około 20 milionów osób na całym świecie, prowadząc do żółtaczki, a w skrajnych przypadkach do niewydolności wątroby.

W badaniach przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, około 1 na 10 próbek wieprzowiny była zarażona wirusem WZW typu E. W Holandii wskaźnik ten wynosi 1 na 15, a w Czechach 1 na 20. Badania przeprowadzone w Niemczech wykazały, że aż 1 na 5 porcji mięsa było zakażonych. Niepokojące informacje pochodzą również z Japonii i Wielkiej Brytanii, gdzie stwierdzono obecność wirusa w kiełbasach wieprzowych, co wskazuje na możliwość powszechnego narażenia konsumentów na zarażenie.

Zapalenie wątroby typu E zazwyczaj przebiega bezobjawowo, ale u kobiet w ciąży może wywołać gwałtowne reakcje, takie jak nagłe wystąpienie niewydolności wątroby. W innych przypadkach może prowadzić do zapalenia mięśnia sercowego, zapalenia trzustki czy problemów neurologicznych. Aby zabić wirusa, wieprzowinę należy gotować przez co najmniej 20 minut w temperaturze minimum 71°C.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba układu nerwowego, która polega na nieprawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych. Może wydawać się to zaskakujące, ale spożywanie wieprzowiny może mieć związek z wystąpieniem tej choroby.

Związek między stwardnieniem rozsianym a spożywaniem mięsa odkryto już w latach 80. XX wieku. Naukowcy przeanalizowali zależność między spożyciem wieprzowiny a chorobą. Okazało się, że w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Dania czy Niemcy, jest to realne zagrożenie.

Co więcej, w latach 2004-2009 grupa 24 pracowników zakładów wieprzowych zachorowała na postępującą neuropatię zapalną. Objawy tego schorzenia przypominają objawy stwardnienia rozsianego i obejmują zmęczenie, drętwienie, mrowienie, ból i niedowład kończyn. Jak się okazało, przyczyną tego stanu rzeczy było wdychanie cząstek tkanek świń unoszących się w powietrzu, na które systemy odpornościowe pracowników nie były odporne.

3. Rak i marskość wątroby

Choroby związane z wątrobą mogą być spowodowane wirusami, ekspozycją na czynniki rakotwórcze czy nadmiernym spożyciem alkoholu. Naukowcy odkryli korelację między spożywaniem wieprzowiny a marskością wątroby.

W porównaniu do innych rodzajów mięsa, wieprzowina zawiera więcej kwasów omega-6 oraz kwasów linolowych i arachidonowych, które mogą wpływać na choroby wątroby. Nitrozaminy, organiczne związki chemiczne, również mogą prowadzić do chorób wątroby.

4. Jersinioza

Jersinioza to odzwierzęca, ostra i przewlekła choroba zakaźna wywołana przez bakterie Yersinia. Ryzyko zarażenia się nią zmalało w XX wieku dzięki lepszym praktykom żywieniowym, higienie i kontroli jakości.

Jednak według analizy Consumer Reports, nawet 69 proc. mięsa może zawierać yersinię. Dlatego konieczne jest gotowanie mięsa w temperaturze powyżej 70°C. Jersinioza może powodować chorobę Gravesa-Basedowa, stany gorączkowe, biegunki oraz bóle stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze