Trwa ładowanie...

Polacy jedzą od rana do wieczora. Konsekwencje mogą być opłakane

Avatar placeholder
28.07.2023 13:21
Często trafia na nasze talerze. To jedno z najbardziej niezdrowych rodzajów mięsa
Często trafia na nasze talerze. To jedno z najbardziej niezdrowych rodzajów mięsa (Getty Images)

Dla wielu z nas mięso jest nieodłącznym elementem codziennej diety. Często wybieramy wieprzowinę, nie zdając sobie sprawy, że jest ona jednym z najbardziej niezdrowych rodzajów mięsa. Poniżej przedstawiamy kilka chorób, które mogą być wywołane przez regularne spożywanie oraz ryzyko, jakie niesie za sobą taka dieta.

spis treści

1. Wirusowe zapalenie wątroby typu E

W krajach rozwiniętych, gdzie wieprzowina jest często spożywana, jest ona jednym z głównych czynników powodujących zapalenie wątroby. Wirus ten zaraża rocznie około 20 milionów osób na całym świecie, prowadząc do żółtaczki, a w skrajnych przypadkach do niewydolności wątroby.

W badaniach przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, około 1 na 10 próbek wieprzowiny była zarażona wirusem WZW typu E. W Holandii wskaźnik ten wynosi 1 na 15, a w Czechach 1 na 20. Badania przeprowadzone w Niemczech wykazały, że aż 1 na 5 porcji mięsa było zakażonych. Niepokojące informacje pochodzą również z Japonii i Wielkiej Brytanii, gdzie stwierdzono obecność wirusa w kiełbasach wieprzowych, co wskazuje na możliwość powszechnego narażenia konsumentów na zarażenie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Zapalenie wątroby typu E zazwyczaj przebiega bezobjawowo, ale u kobiet w ciąży może wywołać gwałtowne reakcje, takie jak nagłe wystąpienie niewydolności wątroby. W innych przypadkach może prowadzić do zapalenia mięśnia sercowego, zapalenia trzustki czy problemów neurologicznych. Aby zabić wirusa, wieprzowinę należy gotować przez co najmniej 20 minut w temperaturze minimum 71°C.

2. Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba układu nerwowego, która polega na nieprawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych. Może wydawać się to zaskakujące, ale spożywanie wieprzowiny może mieć związek z wystąpieniem tej choroby.

Związek między stwardnieniem rozsianym a spożywaniem mięsa odkryto już w latach 80. XX wieku. Naukowcy przeanalizowali zależność między spożyciem wieprzowiny a chorobą. Okazało się, że w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Dania czy Niemcy, jest to realne zagrożenie.

Co więcej, w latach 2004-2009 grupa 24 pracowników zakładów wieprzowych zachorowała na postępującą neuropatię zapalną. Objawy tego schorzenia przypominają objawy stwardnienia rozsianego i obejmują zmęczenie, drętwienie, mrowienie, ból i niedowład kończyn. Jak się okazało, przyczyną tego stanu rzeczy było wdychanie cząstek tkanek świń unoszących się w powietrzu, na które systemy odpornościowe pracowników nie były odporne.

3. Rak i marskość wątroby

Choroby związane z wątrobą mogą być spowodowane wirusami, ekspozycją na czynniki rakotwórcze czy nadmiernym spożyciem alkoholu. Naukowcy odkryli korelację między spożywaniem wieprzowiny a marskością wątroby.

W porównaniu do innych rodzajów mięsa, wieprzowina zawiera więcej kwasów omega-6 oraz kwasów linolowych i arachidonowych, które mogą wpływać na choroby wątroby. Nitrozaminy, organiczne związki chemiczne, również mogą prowadzić do chorób wątroby.

4. Jersinioza

Jersinioza to odzwierzęca, ostra i przewlekła choroba zakaźna wywołana przez bakterie Yersinia. Ryzyko zarażenia się nią zmalało w XX wieku dzięki lepszym praktykom żywieniowym, higienie i kontroli jakości.

Jednak według analizy Consumer Reports, nawet 69 proc. mięsa może zawierać yersinię. Dlatego konieczne jest gotowanie mięsa w temperaturze powyżej 70°C. Jersinioza może powodować chorobę Gravesa-Basedowa, stany gorączkowe, biegunki oraz bóle stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze