Polacy pili, żeby schudnąć. Ekspertka ma złe wiadomości
Zwolennicy octu jabłkowego twierdzą, że ma nie tylko wiele korzyści zdrowotnych, ale także pomoże rozprawić się z nadmiarem kilogramów i przyspieszy spalanie tłuszczu. Ile w tym prawdy?
1. Ocet jabłkowy na odchudzanie
Ocet jabłkowy raczej nie będzie skuteczną metodą odchudzania - zwłaszcza jeśli to nasza jedyna opcja w walce z nadprogramowymi kilogramami. Co więcej, spożywanie go w nadmiarze może powodować nieprzyjemne skutki uboczne. Skąd więc przekonanie, że przyczynia się do utraty wagi?
Woda z octem jabłkowym działa na żołądek dokwaszająco. Oznacza to, że mocno kwaśne środowisko korzystnie wpływa na trawienie białek i zapewnia uczucie lekkości.
- Być może właśnie dlatego panują takie poglądy, że się chudnie. Jeżeli w naszym organizmie nie ma stanów zapalnych, a problem z trawieniem to stan zapalny, wtedy rzeczywiście łatwiej schudnąć" - wyjaśnia dietetyk Iwona Wierzbicka na Instagramie.
2. Lepsze trawienie
Śmiało można więc powiedzieć, że ocet jabłkowy nie odchudza, a jedynie może wspomóc ten proces. Bez odpowiedniej diety i porcji ruchu taka mieszanka nic nie zdziała.
"Nie ma magicznego sposobu na to aby szybko i łatwo schudnąć! Aby schudnąć, musisz być w deficycie kalorycznym, czyli musisz jeść mniej kalorii niż dotychczas. Woda z octem jabłkowym również nie jest wyjątkiem w tym przypadku" - dodaje dietetyk.
Warto także pamiętać, by nie popijać wody z octem przed spożyciem węglowodanów. Kwaśne środowisko sprawdza się jedynie w przypadku białek, w przeciwnym razie możemy nabawić się zgagi.
"Pamiętaj jednak, że w przeciwieństwie do białek, jakościowe trawienie węglowodanów nie wymaga już tak kwaśnego pH, więc unikaj picia wody z octem jabłkowym przed posiłkiem bogatym w węglowodany (makarony, kasze, ryż)" - ostrzega ekspertka.
3. Jak spożywać ocet jabłkowy?
Ważne jest, aby wymieszać ocet jabłkowy z wodą. Nierozcieńczony ocet może poparzyć wnętrze jamy ustnej i przełyk. Nie można z nim też przesadzać.
Jeśli smak wody z octem nie przypadł ci do gustu, a chcesz włączyć go do codziennej diety, możesz spróbować dodawać go do sosów lub marynat. Szczególnie dobrze sprawdzi się w towarzystwie oliwy z oliwek i pomidorów.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl