Pomaga schudnąć. Kiedyś co tydzień na polskich stołach, dziś mało kto o niej pamięta
Kapuśniak to niezaprzeczalny klasyk polskiej kuchni. W ostatnich latach doświadczył znacznego spadku popularności - niesłusznie. To zupa, która zasługuje na uznanie nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale także cenne właściwości prozdrowotne.
1. Polski superfood
Wiele dań, które były podstawą diety naszych przodków, mimo upływu czasu cieszą się niesłabnącą popularnością. Kotlety schabowe i mielone, gołąbki, świąteczny żur czy niedzielny rosół - to wszystko potrawy, które wciąż goszczą na naszych stołach i są symbolem polskiej kuchni.
Niestety, nie można tego samego powiedzieć o kapuśniaku.
Możliwe, że w tym momencie odczuwasz głęboki sprzeciw wobec tej tezy lub przynajmniej pewne powątpiewanie. Ale bądźmy szczerzy, to że wielu z nas wciąż uwielbia kapuśniak, nie oznacza, że ta zupa jest tak samo popularna, jak była jeszcze 20 lat temu.
Szkoda, bo ta potrawa ma wiele prozdrowotnych właściwości. Kapuśniak wzmacnia odporność, poprawia trawienie i perystaltykę jelit. Odpowiednio przygotowany będzie wspierał odchudzanie. Uważa się, że ta zupa to naturalny probiotyk.
Na podstawie niektórych badań wykazano, że regularne spożywanie kapusty może zapobiegać nowotworom. Warzywo to jest niskokaloryczne, za to bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, siarkę, cynk i żelazo.
2. Przepis na kapuśniak
Oto najprostszy przepis na kapuśniak w klasycznym wydaniu.
Składniki: 1,5 l bulionu, 350 g kapusty kiszonej, 400 g ziemniaków, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 cebula, 1 por, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, szczypta kminku, 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, * olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Obrane i umyte ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. Pora zetnij w półplastry, czosnek i cebulę posiekaj.
Cebulę wrzuć do garnka z niewielką ilością podgrzanego oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie także marchewkę i pietruszkę. Duś na małym ogniu.
Po chwili możesz już dorzucić do warzyw liście laurowe, kminek i majeranek. Dodaj również odciśniętą (nie myj jej!) kapustę. Dolej około 100 ml bulionu. Gotuj przez kilkanaście minut.
Po tym czasie możesz już dodać ziemniaki i dolać resztę bulionu. Całość gotuj do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie. Posól, popieprz i gotowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl