Trwa ładowanie...

Pomyłka może skończyć się tragicznie. Łatwo pomylić z rydzem jadalnym

Avatar placeholder
19.08.2023 14:42
Błąd popełniają nawet wytrawni grzybiarze. Wielu myli go z rydzem jadalnym
Błąd popełniają nawet wytrawni grzybiarze. Wielu myli go z rydzem jadalnym (Getty Images)

Olszówka, znana również jako krowiak podwinięty, to grzyb, który jeszcze kilka dekad temu był uważany za jadalny. W latach osiemdziesiątych XX w. wielu grzybiarzy cieszyło się z jego obecności w swoich koszykach. Obecnie, wszystkie źródła jednoznacznie podkreślają, że to grzyb silnie trujący, a jego spożycie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a nawet śmierci.

spis treści

1. Olszówka - gdzie można ją znaleźć?

Olszówka to grzyb, którego można spotkać w okresie od lipca do listopada. Preferuje wilgotne i zacienione miejsca, takie jak lasy, torfowiska czy zarośla.

Jego potoczna nazwa wzięła się z tego, że często owocuje pod olchami, ale można go również znaleźć w pobliżu brzóz.

Zobacz film: "Trujące grzyby w Polsce [Pixel]"
Olszówkę łatwo pomylić z rydzem jadalnym
Olszówkę łatwo pomylić z rydzem jadalnym (pixabay.com)

2. Olszówka - jak wygląda?

Olszówka, czyli krowiak podwinięty, charakteryzuje się okrągłym kapeluszem, który może osiągnąć średnicę do 13 cm. Jest wklęsły, a jego brzegi są wyraźnie podwinięte. Często pokryty jest gęstymi, poplątanymi włoskami, zwanych kutnerkiem. Barwa kapelusza olszówki może być różna - od żółtobrązowego, przez czerwonobrązowy i oliwkowy, po szarobrunatny.

Zmieniające się warunki pogodowe wpływają na powłokę kapelusza olszówki. Kiedy pada deszcz i jest wilgotno, kapelusz staje się śliski. W okresie bez deszczu - jest suchy i błyszczący. Blaszki olszówki są gęste i cienkie, o barwie żółtej lub rdzawej. Trzon olszówki osiąga wysokość od 3 do 7 cm i grubość od 1 do 2 cm, ma kształt walca, a jego barwa jest podobna do barwy kapelusza. Po uszkodzeniu, trzon, podobnie jak miąższ grzyba, brązowieje.

3. Objawy zatrucia olszówką

Olszówka zawiera dwie toksyczne substancje - muskarynę i inwolutynę. Muskaryna jest substancją, która zaburza pracę układu nerwowego. Objawy zatrucia to m.in. zaburzenia oddychania, łzawienie, zwężenie źrenic, poty, spowolnienie akcji serca, ślinotok. Są one niezwykle rzadkie i zazwyczaj pojawiają się po dwóch-trzech godzinach od spożycia grzyba.

Inwolutyna jest substancją, która stanowi dla nas znacznie większe zagrożenie. W przypadku zatrucia inwolutyną odczuwamy silne bóle brzucha, pojawiają się nudności i wymioty, a także biegunka. Substancja jest również niebezpieczna dla wątroby. Szczególnie groźny może być zespół hemolityczny - jest to proces rozpadu czerwonych ciałek krwi, który przypomina objawy anemii.

W przeszłości olszówkę uważano za grzyb jadalny, ponieważ alergia na inwolutynę pojawia się dopiero po kilkukrotnym spożyciu grzyba. Pierwsze spożycie olszówki inicjuje uczulenie, ale dopiero kolejne konsumpcje prowadzą do pojawienia się objawów zatrucia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze