Trwa ładowanie...

Popularny zamiennik cukru. Naukowcy ostrzegają

 Katarzyna Prus
08.06.2024 15:17
Naukowcy postanowili zbadań popularny słodzik
Naukowcy postanowili zbadań popularny słodzik (Getty Images)

Wyższy poziom ksylitolu we krwi może zwiększać ryzyko zawału serca lub udaru. Naukowcy odkryli, że ten słodzik sprzyja krzepnięciu krwi.

spis treści

1. Słodzik sprzyja zawałom i udarom?

Przypomnijmy, że w ubiegłym roku Stanley Hazen z Cleveland Clinic w Ohio (USA) i jego zespół odkryli, że inny słodzik - erytrytol jest związany ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Postanowili jednak pójść o krok dalej i sprawdzić, czy ksylitol może również wpływać na zdrowie naszego serca. Wyniki nowych badań zostały opublikowane na łamach "European Heart Journal".

Zobacz film: "Słodziki są równie złe jak cukier"

Naukowcy przeprowadzili badanie z udziałem 3306 dorosłych z USA i Europy. Uczestnikom pobierano krew przez trzy lata zaraz po przebudzeniu i sprawdzano w niej poziom ksylitolu.

Ksylitol w nadmiernych ilościach może być groźny dla zdrowia
Ksylitol w nadmiernych ilościach może być groźny dla zdrowia (Getty Images)

Okazało się, że jedna trzecia osób z najwyższym poziomem ksylitolu miała większe prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca lub udaru.

2. Większa skłonność do krzepnięcia

Naukowcy odkryli, że ludzkie płytki krwi wykazywały większą skłonność do krzepnięcia, gdy były poddane działaniu ksylitolu. Zaobserwowano także, że u myszy szybciej tworzyły się skrzepy w żyłach po podaniu zastrzyków z ksylitolem.

"Ten eksperyment pokazuje pilną potrzebę badania alkoholi cukrowych i sztucznych słodzików" - powiedział Stanley Hazen, cytowany przez "New Scientist".

"To nie znaczy, że należy wyrzucić pastę do zębów, jeśli zawiera ksylitol, ale powinniśmy być świadomi, że spożycie produktu zawierającego wysokie poziomy tego słodzika może zwiększyć ryzyko zdarzeń związanych z krzepnięciem krwi" - zaznaczył.

Dietetycy już od jakiegoś czasu zwracali uwagę na negatywne skutki spożywania nadmiernych ilości naturalnych słodzików. Kolejne badania potwierdzają, że związki te nie pozostają obojętne dla naszego organizmu.

- To substancje fermentujące, więc osoby, które mają problemy jelitowe np. SIBO czy IBS powinny je omijać, bo mogą nasilić problem, z którym się zmagają. Mogą się pojawić m.in. biegunka, bóle brzucha czy wzdęcia. Z drugiej strony - w przeciwieństwie do sztucznych słodzików (należy do nich np. aspartam o prawdopodobnym rakotwórczym działaniu, na które wskazała WHO - red.) - mają one pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową u osób zdrowych - zwracał uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie Kamil Paprotny, dietetyk kliniczny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze