Posiada kolce i tworzy czarcie kręgi. Jeśli spotkasz go w lesie, nie wahaj się ani chwili
Borowiki, podgrzybki, kurki i rydze – to na nie grzybiarze najchętniej "polują". Ciekawych, ale przede wszystkim smacznych gatunków grzybów jest jednak znacznie więcej. Leśnicy informują, że pojawił się w lasach pewien kolczasty osobnik. Młode owocniki są smaczne, warto więc bacznie się za nimi rozglądać.
1. Kolczak obłączasty. Rzadki, ale smakowity
"Są grzyby, które lubią pojawiać się w dużych ilościach w postaci czarcich kręgów. Jednym z takich gatunków jest kolczak obłączasty (Hydnum repandum). Rośnie dość często pod bukami i świerkami, na ilastych glebach zasobnych w węglan wapnia. Młode owocniki bywają zbierane, starsze stają się niesmaczne. Nazwa pochodzi od bardzo charakterystycznego, kolczastego hymenoforu na spodnie kapelusza" – piszą autorzy facebookowego profilu Nadleśnictw Baligród.
Na dowód pokazują niezwykłe zdjęcia kolczaka obłączastego. To grzyb z rodziny kolczakowatych, niekiedy nazywany także kolczakiem blaszkowatym czy sarną zaroślową. Ma bladopomarańczową barwę i wklęsły kapelusz średnicy od czterech do nawet 15 cm. Jak wskazują leśnicy, pod kapeluszem znajdziemy hymenofor, który przypomina kolce mogące mieć długość nawet sześciu milimetrów.
Rośnie od lipca do końca października, niekiedy do listopada w lasach iglastych, liściastych i mieszanych.
2. Znany a rzadko zbierany. Co zrobić z kolczaka?
"W tym sezonie wyjątkowy urodzaj na kolczaka", "Trafiłem kilka razy na takie grzybowe koła, większe lub mniejsze; bardzo ciekawie to wygląda", "Rosną po kilkanaście sztuk w lesie, jest tego grzyba bardzo dużo. Raz widziałem krąg wokół buka. Ja tych grzybków nie zbieram, ale w lesie wyglądają bardzo ładnie" – piszą internauci.
Wiele komentarzy wskazuje na to, że amatorzy leśnych wędrówek nie mają zbyt często do czynienia z kolczakiem. Nawet jeśli zdarza im się go spotykać, nie zbierają go. A szkoda, bo młode owocniki są smaczne, starszych za to lepiej nie zbierać. Mają nieprzyjemny zapach i wątpliwe walory smakowe. Mogą być też gorzkawe i ciężkostrawne.
"Przynieśliśmy właśnie dwa kosze kolczaków. Wszystkie zdrowe i piękne", "Są pyszne marynowane", "Bardzo popularne w NO (Olsztyn, przyp. red.) Uznawane za rarytas" – piszą inni. Zofia Leszczyńska-Niziołek w książce "Polowanie na grzyby" zwraca uwagę, że kolczaki można smażyć na maśle, ale przedtem trzeba pamiętać o zeskrobaniu kolców. Po takiej obróbce grzyby mogą stanowić składnik farszu do krokietów czy pierogów, można też dodać je do sosu czy zupy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl