Właśnie trwa sezon. Wspierają prawidłowe krążenie, wzmacniają kości
Chcesz uregulować swoje trawienie i w łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki, te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny, są węgierki, mirabelki czy renklody. Warto dodać, że śliwki są polecane zwłaszcza kobietom po trzydziestce w celu przyspieszenia metabolizmu.
W tym artykule:
- Właściwości lecznicze suszonych śliwek
- Chronią przed chorobami
- 80 g suszonych śliwek dziennie świetnie działa na jelita
- Zapobiegają cukrzycy i otyłości
- Obniżają poziom cholesterolu
- Redukują ryzyko osteoporozy
- Dostarczają cennych witamin
- Wykorzystanie śliwek w kuchni
- Ile kalorii mają surowe śliwki
- Wartości odżywcze suszonych śliwek
Właściwości lecznicze suszonych śliwek
Po suszeniu śliwki zmieniają się nie do poznania – stają się pomarszczone, ciemnofioletowe i mają charakterystyczny, słodki zapach. Wraz z tym procesem zyskują wiele zdrowotnych właściwości.
Usprawniają pracę układu pokarmowego, chronią przed chorobami, obniżają poziom cholesterolu i są świetną przekąską dla wszystkich na diecie. Przedstawiamy pięć powodów, dla których powinniśmy jeść suszone śliwki.
Chronią przed chorobami
Suszone śliwki są źródłem polifenoli, które chronią komórki przed zniszczeniem. Dzięki nim możemy uniknąć poważnych schorzeń, takich jak choroby układu krążenia oraz nowotwory. Regularne ich jedzenie jest więc zalecane w profilaktyce chorób przewlekłych.
80 g suszonych śliwek dziennie świetnie działa na jelita
Zapobiegają cukrzycy i otyłości
Suszone śliwki są źródłem łatwo rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zjedzenie kilku takich owoców po posiłku sprawi, że będziemy czuć się bardziej nasyceni. Spadnie ochota na podjadanie, co wpłynie na utrzymanie prawidłowej wagi.
Obniżają poziom cholesterolu
Błonnik zawarty w suszonych śliwkach redukuje poziom cholesterolu, ponieważ pomaga usuwać z organizmu żółć. Kiedy układ trawienny wydala żółć musi wykorzystać pozostały cholesterol, co przyczynia się do ogólnego obniżenia jego poziomu. Błonnik działa też przeczyszczająco, dlatego suszone śliwki są polecane na zaparcia.
Redukują ryzyko osteoporozy
Badania wykazały, że suszone śliwki skutecznie hamują proces utraty kośćca, a przez to zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy. Umożliwiają to polifenole chroniące przed łamliwością kości. Osteoporoza grozi zwłaszcza kobietom po menopauzie, dlatego powinny one włączyć suszone śliwki do swojej codziennej diety.
Dostarczają cennych witamin
Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, który chroni komórki, poprawia nastrój i działa przeciwstarzeniowo. Znajduje się w nich też dużo witaminy K, która zapobiega starzeniu, poprawia krążenie i wpływa pozytywnie na stan kości.
Suszone śliwki, choć niepozorne, dobrze wpływają na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do świeżych owoców, mają dużo więcej kalorii. W 100 g jest ich 360, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Najzdrowiej jeść kilka sztuk dziennie, nawet w trakcie diety odchudzającej.
Wykorzystanie śliwek w kuchni
Suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże. Ponadto, mają silne działanie przeczyszczające.
Zjadanie trzech suszonych śliwek dziennie lub picie kompotu z suszu reguluje pracę układu pokarmowego. Niestety suszone owoce mają jeden znaczący minus – zawierają aż 360 kalorii w 100 g.
Śliwki można suszyć samodzielnie w domu. Najlepiej wybrać te, w których skórka przy szypułce jest zmarszczona. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni Celsjusza.
Później przez kolejną dobą suszymy je w przewiewnym miejscu. Śliwki doskonale nadają się do przygotowania powideł, dżemów albo kompotów. Warto zwrócić uwagę przy wyborze owoców do przetworów, czy łatwo oddziela się w nich pestka od miąższu, gdyż pestki zawierają trującą dla organizmu amygdalinę.
Liczba odmian śliwek jest ogromna. Należą do nich renklody, mirabelki czy popularne u nas śliwki węgierki. Idealne do przetworów są odmiany renklod: althana, zielona, ulena lub węgierek: łowicka, włoska, zwykła.
Śliwki tradycyjnie stosowane są do wyrobu dżemów, kompotów, marmolad, powideł. Stanowią dodatek do ciast, sorbetów, knedli, pierogów, ale również można z nich robić sosy i marynaty do mięs.
Śliwka jest podstawą bardzo popularnej u nas śliwowicy i tarniówki czy bałkańskiej rakiji. Śliwki należy jeść z umiarem, jedzone zbyt rzadko albo zbyt często mogą powodować wzdęcia lub rozwolnienia.
Ile kalorii mają surowe śliwki
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 165 g (1 szklanka, plasterki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 46,0 kcal | 75,9 kcal |
| Białko | 0,70 g | 1,16 g |
| Węglowodany | 11,42 g | 18,84 g |
| Cukier | 9,92 g | 16,37 g |
| Błonnik | 1,40 g | 2,31 g |
| Tłuszcz | 0,28 g | 0,46 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,03 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,13 g | 0,22 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,04 g | 0,07 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 9,50 mg | 15,68 mg |
| Równoważnik folianów | 5,00 µg | 8,25 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,03 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,42 mg | 0,69 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,14 mg | 0,22 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,03 mg | 0,05 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 5,00 µg | 8,25 µg |
| Witamina B4 - cholina | 1,90 mg | 3,14 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 345 i.u. | 569 i.u. |
| Witamina A | 17,00 µg RAE | 28,1 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 190 µg | 314 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 35,0 µg | 57,8 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 73,0 µg | 120 µg |
| Witamina E | 0,26 mg | 0,43 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 6,40 µg | 10,56 µg |
| Wapń | 6,00 mg | 9,90 mg |
| Żelazo | 0,17 mg | 0,28 mg |
| Magnez | 7,00 mg | 11,55 mg |
| Fosfor | 16,00 mg | 26,4 mg |
| Potas | 157 mg | 259 mg |
| Sód | 0 mg | 0 mg |
| Cynk | 0,10 mg | 0,17 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,09 mg |
| Mangan | 0,05 mg | 0,09 mg |
| Selen | 0 µg | 0 µg |
| Woda | 87,2 g | 144 g |
Wartości odżywcze suszonych śliwek
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 174 g (1 szklanka, bez pestek) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 240 kcal | 418 kcal |
| Białko | 2,18 g | 3,79 g |
| Węglowodany | 63,9 g | 111 g |
| Cukier | 38,1 g | 66,3 g |
| Błonnik | 7,10 g | 12,35 g |
| Tłuszcz | 0,38 g | 0,66 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,09 g | 0,15 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,09 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,06 g | 0,11 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0,60 mg | 1,04 mg |
| Równoważnik folianów | 4,00 µg | 6,96 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,05 mg | 0,09 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,19 mg | 0,32 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,88 mg | 3,28 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,42 mg | 0,73 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,21 mg | 0,36 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 4,00 µg | 6,96 µg |
| Witamina B4 - cholina | 10,10 mg | 17,57 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 781 i.u. | 1,359 i.u. |
| Witamina A | 39,0 µg RAE | 67,9 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 57,0 µg | 99,18 µg |
| Beta karoten | 394 µg | 686 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 93,0 µg | 162 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 148 µg | 258 µg |
| Witamina E | 0,43 mg | 0,75 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 59,5 µg | 104 µg |
| Wapń | 43,0 mg | 74,8 mg |
| Żelazo | 0,93 mg | 1,62 mg |
| Magnez | 41,0 mg | 71,3 mg |
| Fosfor | 69,0 mg | 120 mg |
| Potas | 732 mg | 1,274 mg |
| Sód | 2,00 mg | 3,48 mg |
| Cynk | 0,44 mg | 0,77 mg |
| Miedź | 0,28 mg | 0,49 mg |
| Mangan | 0,30 mg | 0,52 mg |
| Selen | 0,30 µg | 0,52 µg |
| Woda | 30,9 g | 53,8 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.