Agrest - charakterystyka, zastosowanie, przeciwwskazania

Agrest, dziś nieco zapomniany, jest uważany za jeden z najzdrowszych owoców. Ciemne odmiany mają więcej wartości odżywczych niż wiśnie, jabłka czy maliny. Agrest przyspiesza metabolizm, jest dobry dla serca, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, odkwasza organizm, łagodzi objawy stresu, zapobiega nowotworom. Warto wykorzystać w pełni sezon na agrest.

Agrest - charakterystyka, zastosowanie, przeciwwskazaniaAgrest - charakterystyka, zastosowanie, przeciwwskazania
Źródło zdjęć: © Flickr

Co to jest agrest?

Agrest to popularna ro roślina, która występuje na działkach i przydomowych ogródkach. W Polsce agrest jest rośliną uprawną. Agrest to kolczasty krzew, który może osiągać nawet 1,5 metra wysokości.

Owoce agrestu, nazywane jagodami, mogą być zielone, żółte lub czerwone. Skórka agrestu zazwyczaj jest pokryta delikatnym meszkiem.

Co zawierają owoce agrestu?

Agrest obfituje w witaminę C, zawiera także witaminy z grupy B, prowitaminę A, żelazo, fosfor, magnez, miedź, potas, kwasy organiczne (kwas jabłkowy i cytrynowy), dużo kwasu foliowego, taniny, flawonoidy.

Zapomniane polskie owoce - mało kalorii, dużo zdrowia

Dojrzałe owoce agrestu mają działanie przeciwnowotworowe.

Ciemne owoce agrestu mają dużo witaminy E i pektyn, przyczyniających się do usunięcia soli metali ciężkich z organizmu.

Dwie garści owoców agrestu to tylko 42 kalorie. Można więc jeść agrest bez obaw o sylwetkę.

Sposób na zaparcia

Ze względu na dużą zawartość błonnika, który pobudza ruchy jelit, a także kwasów jabłkowego i cytrynowego, wspomagających trawienie, agrest pomoże uporać się z problemem zaparć. Wystarczą dwie porcje surowych owoców (ze skórką i pestkami) dziennie. Poza tym poprawiają apetyt i wspomagają procesy trawienne.

Żelazo i kwas foliowy

Agrest zawiera żelazo i kwas foliowy, dlatego polecany jest kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Znajdziemy w nim również dużą dawkę witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza. Medycyna ludowa zaleca jedzenie owoców agrestu przy obfitych miesiączkach i częstych krwotokach.

Wspomaganie serca

Agrest pomaga w walce z wysokim cholesterolem, obniżając jego poziom i chroniąc tym samym układ krwionośny i serce przed chorobami.

Agrest zawiera także potas, który  zmniejsza ciśnienie krwi. Natomiast rutyna uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu regularnie spożywany agrest zapobiega miażdżycy i chorobom serca.

Jak złagodzić stres

Agrest wspomaga koncentrację, koi nerwy i daje poczucie odprężenia. Dlatego jeśli żyjesz w pośpiechu, miewasz kłopoty z koncentracją, łatwo wpadasz w złość, wprowadź do swojego codziennego menu agrest.

Dzięki dużej ilości magnezu oraz witamin z grupy B, wspomagających układ nerwowy agrest złagodzi skutki stresu i poprawi pamięć.

Agrest na sprawne stawy

Dzięki zawartości wapnia i magnezu, agrest polecany jest jako środek wspomagający mineralizację kości i zębów.

Agrest może być też z powodzeniem spożywany przez osoby, które cierpią na artretyzm, ponieważ zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym, łagodzące objawy zwyrodnienia stawów.

Poza tym, agrest wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga usuwać z organizmu nadmiar kwasu moczowego. To zapobiega występowaniu silnych bóli przy dnie moczanowej.

Problem zakwaszenia organizmu

Wielu z nas zmaga się z problemem zakwaszenia organizmu. Jego objawy to m.in. osłabienie, podatność na infekcje, senność, problemy ze skórą i włosami, uporczywe zaparcia.

Receptą na te dolegliwości jest agrest. Zawiera on bowiem substancje o działaniu alkalizującym. Dzięki temu pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Zastosowanie agrestu

Owoce agrestu świetnie smakują na surowo, solo lub jako składnik sałatek. Agrest można mrozić, wycisnąć sok lub przygotować z nich konfitury, dżemy, powidła, kompoty (np. z dodatkiem truskawek). Agrest nadaje się również jako składnik ciast, babeczek, nalewek czy win.

Agrest w kosmetyce znajduje zastosowanie w kremach przeciwzmarszczkowych, maseczkach czy jako dodatek do toników.

Domowa maseczka z dwóch łyżek dojrzałych, rozdrobnionych owoców przywróci skórze blask. Wystarczy nanieść ją na oczyszczoną twarz i zmyć ciepłą wodą po 15-20 minutach.

Rozgnieciony agrest to także gotowy, domowy peeling.

Przeciwwskazania do spożywania agrestu

  1. Mimo wielu właściwości leczniczych, agrest nie jest polecany dla wszystkich. Osoby chore na cukrzycę powinny zachować ostrożność w jedzeniu tych owoców.
  2. Ze względu na dużą zawartość tanin i kwasów agrest może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zapalenia okrężnicy i jelit.

Wywary i napary z liści agrestu mają silne działanie moczopędne. Dlatego też zbyt długie ich stosowanie może doprowadzić do wypłukania soli mineralnych z organizmu. Także w chorobach nerek i dróg moczowych agrest może być spożywany tylko w małych ilościach.

Kaloryczność agrestu

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 150 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna44,0 kcal66,0 kcal
Białko0,88 g1,32 g
Węglowodany10,18 g15,27 g
Cukier0 g0 g
Błonnik4,30 g6,45 g
Tłuszcz0,58 g0,87 g
Tłuszcze nasycone0,04 g0,06 g
Tłuszcze jednonienasycone0,05 g0,08 g
Tłuszcze wielonienasycone0,32 g0,48 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C27,7 mg41,6 mg
Równoważnik folianów6,00 µg9,00 µg
Witamina B1 - tiamina0,04 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,30 mg0,45 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,29 mg0,43 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,08 mg0,12 mg
Witamina B9 - kwas foliowy6,00 µg9,00 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A290 i.u.435 i.u.
Witamina A15,00 µg RAE22,5 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,37 mg0,56 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń25,0 mg37,5 mg
Żelazo0,31 mg0,47 mg
Magnez10,00 mg15,00 mg
Fosfor27,0 mg40,5 mg
Potas198 mg297 mg
Sód1,00 mg1,50 mg
Cynk0,12 mg0,18 mg
Miedź0,07 mg0,11 mg
Mangan0,14 mg0,22 mg
Selen0,60 µg0,90 µg
Woda87,9 g132 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka