Trwa ładowanie...

Powodują stan zapalny, sprzyjają rakowi i cukrzycy. Lepiej z nich zrezygnuj po czterdziestce

 Patrycja Pupiec
25.01.2024 20:11
Powodują stan zapalny, sprzyjają rakowi i cukrzycy. Lepiej z nich zrezygnuj po 40-tce
Powodują stan zapalny, sprzyjają rakowi i cukrzycy. Lepiej z nich zrezygnuj po 40-tce (Getty Images)

Z upływem lat warto zadbać o swój jadłospis i pozbyć się z niego produktów, które mogą szkodzić zdrowiu. Oto kilka z przykładów dań, których warto unikać, gdy przekroczy się czterdziestkę. Gdyż właśnie wtedy nasz metabolizm wyraźnie spada.

spis treści

1. Zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka żołądka

Zupa przygotowana w domu może być zdrowa, pożywna i pełna cennych składników odżywczych. Gotowe zupy dostępne na sklepowych półkach w słoikach i puszkach, choć mogą wydawać się dobrym zamiennikiem, rzadko kiedy nie są pełne sodu.

Zbyt dużo soli w diecie jest groźne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ może podnosić ciśnienie. Nadmiar sodu sprzyja także rozwojowi osteoporozy.

Wraz z wiekiem człowiek jest bardziej podatny na zatrzymywanie wody w organizmie, więc ograniczenie spożycia soli w diecie może pomóc w zmniejszeniu uciążliwych wzdęć.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Przetworzone mięso, jak parówki czy bekon, również zawiera dużo sodu, ale także tłuszczów nasyconych oraz azotanów. Każdy z tych składników odbija się negatywnie na naszym zdrowiu.

Wysokie spożycie przetworzonych mięs to większe ryzyko zachorowania na schorzenia, takie jak cukrzyca typu 2 czy rak żołądka.

Biorąc pod uwagę, że ryzyko wystąpienia tych schorzeń wzrasta wraz z wiekiem, warto postawić na mięsa o niższej zawartości tłuszczu i sodu.

2. Sprzyja tyciu, sprawia, że skóra starzeje się szybciej

Słodkie przekąski, jak np. ciasteczka, to także grupa produktów, które warto ograniczyć, gdy przekroczy się czterdziestkę. Nadmiar cukru w diecie sprzyja stanom zapalnym i negatywnie wpływa na zdrowie serca i odporność.

Co więcej, zabija dobre bakterie w jelitach i może powodować problemy skórne, a także sprawiać, że nasza skóra szybciej się starzeje.

Napoje dla sportowców, wydają się zdrowym produktem na pierwszy rzut oka. Niestety, wiele z nich zawiera w sobie dużo cukru, a wraz z nim dostarczamy do organizmu puste kalorie. W ten sposób łatwo o zwiększenie masy ciała.

3. Nie ulegaj modnej diecie

Spora część osób ulega modzie na dietę bezglutenową, choć nie ma ku temu wskazań zdrowotnych, jak alergia lub nietolerancja. W wielu produktach pełnoziarnistych mających w sobie gluten znajdziemy także inne związki, które są bardzo istotne dla zdrowia, np. błonnik i magnez.

Wraz z upływem lat błonnik pomaga zadbać o zdrowie układu trawiennego, ale także obniża ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Błonnik normuje zbyt wysoki cholesterol we krwi i spowalnia wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu pozwala utrzymać niski poziom glukozy we krwi.

Magnez z kolei to minerał, który ma działanie przeciwzapalne, chroni przed rozwojem chorób układu krążenia, osteoporozy, cukrzycy.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze