Powoduje przewlekły stan zapalny i miażdżycę, może uszkodzić trzustkę. Unikaj jak ognia
Przewlekły stan zapalny może stanowić skutek zaburzeń snu, stresującego trybu życia czy palenia papierosów. Długo utrzymujące się zapalenie to w wielu przypadkach również konsekwencja spożywania dużej ilości przetworzonego mięsa. Ograniczenie niektórych produktów żywnościowych również może pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego. Z których produktów żywnościowych powinniśmy zrezygnować dla własnego dobra?
1. Skutki przewlekłego stanu zapalnego
Stan zapalny jest odpowiedzią organizmu na działanie czynników uszkadzających np. chorobotwórczych patogenów bądź urazów. W reakcji tej uczestniczą komórki układu immunologicznego, niektóre z białek krwi, komórki tkanki łącznej oraz naczynia krwionośne.
Głównym celem procesu zapalnego jest obrona organizmu. Niestety, gdy proces ten trwa zbyt długo, może prowadzić do przedwczesnego starzenia się. Jak pokazują badania, chroniczne zapalenie leży u podłoża bardzo szerokiego spektrum schorzeń autoagresji.
Problemy zdrowotne, takie jak alergia trądzik, zapalenie zatok, astma, miażdżyca, choroby przyzębia, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby układu sercowo-naczyniowego, zaburzenia neurologiczne, mogą być wynikiem przewlekłego stanu zapalnego.
2. Te produkty wywołują stan zapalny w organizmie
To, co spożywamy, ma duże znaczenie dla naszego organizmu i może wpływać na nasilenie zapalenia. Jakich pokarmów powinniśmy unikać, aby zapobiegać wyżej wymienionym schorzeniom?
2.1. Przetworzone mięso
Przetworzone produkty mięsne to żywność zakonserwowana, wędzona, zawierająca syntetyczne azotany bądź dużą ilość sodu. Raport opublikowany przez Światową Organizację Zdrowia klasyfikuje przetworzone mięso w pierwszej grupie czynników rakotwórczych.
Badanie z 2022 roku, opublikowane w Journal of Nutrition wykazało, że regularne spożywanie przetworzonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem stanów zapalnych, co według wielu spekulacji jest efektem zarówno azotanów, jak i tłuszczów nasyconych.
Czy istnieje jakaś alternatywa dla azotanów stosowanych w produktach mięsnych? Okazuję się, że tak. Wielu producentów kiełbas wędzonych czy wyrobów mięsnych zdecydowało się na zastąpienie azotynu liofilizowanym selerem.
2.2. Cukry dodane
Cukrami dodanymi określa się wszelkie wszystkie mono- i disacharydy dodawane do jedzenia przez producentów żywności. Tefo rodzaju substancje znaleźć można w:
- batonikach, ciastkach,
- napojach kolorowych,
- dżemach, owsiankach błyskawicznych,
- musach owocowych,
- galaretkach, zbożowych produktach śniadaniowych.
American Heart Association zaleca ograniczenie dodawanych cukrów w produktach żywnościowych. Kalorie pochodzące z cukrów prostych nie powinny przekraczać w przypadku mężczyzn 150 kalorii, a w przypadku kobiet 100 kalorii.
2.3. Tłuszcze trans
Wyniki badania z 2021 roku, opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Immunology, pokazują, że tłuszcze trans mogą być bardziej szkodliwe dla organizmu niż tłuszcze nasycone znajdujące się w takich produktach żywnościowych, jak masło, sery czy czerwone mięso.
Wynika to w dużej mierze z reakcji zapalnej, którą wywołują tłuszcze trans w organizmie. Nadmierne spożycie tego rodzaju substancji może prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego lub cukrzycy.
2.4. Węglowodany rafinowane
Spożywanie żywności bogatej w węglowodany rafinowane to kolejna przyczyna chronicznego zapalenia organizmu. To właśnie z tego powodu dietetycy zalecają ograniczenie żywności przetworzonej o dużej zawartości cukrów prostych. Gdzie występują węglowodany rafinowane? Na przykład w białym pieczywie, białym ryżu, tradycyjnej mące pszennej, ciastkach.
Według badania opublikowanego w 2018 roku w American Journal of Physiology istnieje bezpośredni związek między spożyciem takiej żywności a zwiększonym stanem zapalnym, co w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 oraz innych stanów zapalnych.
Aby ograniczyć wpływ tego rodzaju pokarmów, zaleca się wybieranie produktów z pełnego ziarna. Mąkę pszenną warto zastąpić mąką owsianą, gryczaną, migdałową, kokosową czy tapioką.
2.5. Alkohol
Wyniki badania opublikowanego w magazynie medycznym World Journal of Gastroenterology sugerują, że nadmierna konsumpcja alkoholu nie tylko upośledza funkcjonowanie jelit i wątroby, ale również prowadzi do przewlekłego zapalenia trzustki i chorób neurodegeneracyjnych.
Zrezygnowanie z napojów alkoholowych może skutkować ładniejszą, promienną skórą, a także lepszym samopoczuciem i poprawą zdrowia psychicznego.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl