Trwa ładowanie...

Powoduje ból kości i stawów. Te trzy produkty zawierają go najwięcej

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 03.12.2022 19:24
Kwas szczawiowy może poważnie szkodzić zdrowiu
Kwas szczawiowy może poważnie szkodzić zdrowiu (Adobe Stock)

Szczawiany to związki występujące w wielu produktach pochodzenia roślinnego. W niewielkich dawkach kwas szczawiowy nie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia i nie musimy sobie nim zaprzątać głowy. Jednak nadmiar może wypłukiwać z organizmu wapń, prowadzić do niedoboru innych mikroelementów, zwiększać podatność na złamania czy wpływać na kondycję zębów.

spis treści

1. Ma działanie antyodżywcze

Kwas szczawiowy i jego sole są substancjami antyodżywczymi, to znaczy przede wszystkim wiążą wapń oraz magnez. W organizmie wytrąca się szczawian wapnia w postaci drobnokrystalicznej, a przez to wchłaniana jest mniejsza ilość potrzebnego dla zdrowia kości wapnia.

Może dojść także do:

Zobacz film: "Szczaw może poważnie zaszkodzić. Wszystko przez groźną substancję"
  • osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
  • problemów z sercem – kardiomiopatii,
  • nasilenia dolegliwości w chorobach zapalnych stawów, a nawet zwiększenia ryzyka wystąpienia artretyzmu,
  • tworzenia się kamieni nerkowych,
  • niedoboru magnezu, manganu czy żelaza,
  • nasilenia dolegliwości w przewlekłych chorobach nerek.

Dopuszczalna dzienna podaż kwasu szczawiowego u osoby dorosłej wynosi 250 mg/dobę, przy czym u osób z chorobami nerek ten limit jest znacznie mniejszy – ok. 30-40 mg/dobę.

Tymczasem według badań każdy z nas średnio spożywa ok. 100-150 mg, a osoby na dietach roślinnych – ponad 190 mg dziennie.

2. Tu kryją się szczawiany

Najwięcej szczawianów znajduje się w trzech roślinach. To rabarbar, szczaw oraz szpinak. Ten pierwszy może zawierać nawet 1336 mg na 100 g, szczaw – 27-730 mg/100 g, a szpinak - 320-1260 mg/100 g.

Ale nawet jeżeli nie jadamy szczawiu ani rabarbaru poza sezonem, a za szpinakiem nie przepadamy, to nie znaczy, że możemy spać spokojnie. Szczawiany obecne są także w orzechach, soi i czekoladzie. Sporo kwasu szczawiowego zawierają także mocne napary z kawy oraz herbaty i kakao.

Mocna, czarna herbata także jest źródłem szczawianów
Mocna, czarna herbata także jest źródłem szczawianów (Pixabay)

Nie da się całkowicie wykluczyć tych produktów, zwłaszcza że poza szczawianami zawierają moc cennych dla zdrowia związków. Można jednak ograniczyć wchłanianie substancji antyodżywczych.

Oto kilka sposobów:

  • unikaj długiego parzenia i częstego picia mocnej, czarnej herbaty,
  • pij w ciągu dnia duże ilości płynów – nawet do 2,5 litra,
  • uzupełniaj dietę w wapń, np. sięgając po produkty fortyfikowane wapniem,
  • jeśli masz problemy z nerkami, pamiętaj o ograniczeniu sodu i innych produktów, które szkodzą nerkom,
  • pamiętaj o obróbce termicznej m.in. rabarbaru czy szpinaku – ilość szczawianów, które trafią do organizmu, może się zmniejszyć nawet o połowę.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze