Poznaj popularne składniki żywności, które mogą odpowiadać za twoje problemy z wagą
Od dawna starasz się schudnąć, jednak twoje wysiłki nie dają żadnego efektu mimo stosowania względnie zdrowej diety? Okazuje się, że winne mogą być zawarte w naszej żywności chemiczne dodatki, za sprawą których organizm nie jest w stanie pozbyć się tkanki tłuszczowej. Zaburzając pracę układu hormonalnego, upośledzają metabolizm, czego widocznym efektem są pojawiające się tu i ówdzie dodatkowe kilogramy. Które z nich są najbardziej niebezpieczne?
1. Bisfenol A – BPA
W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość zagrożenia, jakie niesie ten syntetyczny związek stosowany przede wszystkim do produkcji opakowań na żywność oraz napojów. Jak dowodzą przeprowadzone przez amerykańskich uczonych badania, na skutek spożywania BPA masa naszego ciała może zwiększyć się o ponad 0,2 kg rocznie. Co więcej, BPA może zakłócać funkcjonowanie trzustki i powodować odporność na insulinę, co także sprzyja powstaniu otyłości. Warto zatem dokładnie przyjrzeć się opakowaniom produktów, po które sięgamy, i unikać tych, na których znajdziemy oznaczenie tego związku. Najczęściej jest to cyfra 7 w trójkącie lub symbol „05PP”.
2. Pestycydy
Ogromnym zagrożeniem dla naszej gospodarki hormonalnej są pestycydy, czyli chemiczne środki używane do zwalczania organizmów szkodliwych dla rozwoju roślin. Do przyrostu masy ciała może przyczyniać się przede wszystkim związek o nazwie triflumizol stosowany do ochrony sadów przed chorobami. Wyjściem jest częstsze sięganie po żywność ekologiczną, która, choć nieco droższa, jest o wiele bezpieczniejsza dla naszego organizmu.
3. Emulgatory
To jedne z częściej występujących w produktach spożywczych związków chemicznych, które mają zapewnić artykułom trwałość i odpowiednią konsystencję. Niestety, negatywnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Naruszając naturalną równowagę flory bakteryjnej, zagrażają naszym jelitom, co z kolei nie sprzyja skutecznemu odchudzaniu. Mogą prowadzić do poważnych schorzeń tej części odcinka układu pokarmowego, przyczyniając się tym samym do biegunek i ostrych bólów brzucha.
4. Antybiotyki i hormony
Czytaj więcej
Substancje tego typu są podawane zwierzętom hodowlanym w celach leczniczych, choć zdarza się, że są traktowane jako środki mające wspomóc szybszy przyrost ich wagi. Poważny problem zaczyna się, kiedy ich mięso trafi na rynek zbyt wcześnie, tzn. zanim związki te zostaną całkowicie usunięte z ich organizmu. Toksyny zaczynają wówczas zagrażać człowiekowi, narażając go na skutkujące przyrostem masy ciała zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego, uczulenia, odporność na antybiotykoterapię, a nawet choroby nowotworowe.