Trwa ładowanie...

Pożywka dla raka. Tortury dla żołądka, jelit, trzustki

Avatar placeholder
06.07.2023 07:27
Najgorsze produkty w jadłospisie. Zwiększają ryzyko raka i chorób układu pokarmowego
Najgorsze produkty w jadłospisie. Zwiększają ryzyko raka i chorób układu pokarmowego (Getty Images)

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe, podrażnienie śluzówki, a nawet zniszczenie pożytecznej mikroflory jelitowej - to wszystko może spowodować niezdrowa dieta. Najgorsze, że szkodzić mogą nawet potencjalnie zdrowe produkty. - No. regularne jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 50 proc. - ostrzega ekspert.

spis treści

1. Rafinowane węglowodany

Jednym z największych zagrożeń dla naszego zdrowia są rafinowane węglowodany. Są to produkty oczyszczone i przetworzone, takie jak cukier, białe pieczywo, białe ryż i biała mąka. W tej kategorii znajdują się również bułki, ciastka, makarony, chipsy czy napoje gazowane - wszystko, co zawiera proste węglowodany o wysokim stopniu przetworzenia. Oprócz tego, że mogą prowadzić do nadwagi czy otyłości, mają one negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy.

Nie tylko cukier, ale również fruktoza, często dodawana do żywności jako zamiennik cukru, może mieć negatywny wpływ na układ trawienny, zwłaszcza na wątrobę czy trzustkę.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Z owsem lepiej uważać

Nawet zdrowe na pierwszy rzut oka produkty, takie jak pieczywo pełnoziarniste czy owsianka, mogą nie być tak dobre, jak się wydaje. Niektóre gatunki zbóż, jak np. owies, niepochodzące z upraw ekologicznych, mogą zawierać pozostałości herbicydów.

Jak podaje organizacja Environmental Working Group (EWG), testy laboratoryjne wykazały, że nawet 2/3 przebadanych próbek mogły mieć przekroczone normy glifosatu, substancji zaklasyfikowanej przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako prawdopodobnie rakotwórczą.

Przez lata, środek ochrony roślin budził wiele kontrowersji. Po wielu badaniach i dyskusjach, Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w 2015 roku podjęła decyzję o zaklasyfikowaniu go jako substancji prawdopodobnie rakotwórczej.

3. Sól nie bez powodu nazywana jest białą śmiercią

Sód jest uznawany za czynnik sprzyjający powstawaniu wrzodów, a nawet raka żołądka. Podrażnia go, wywołując stany zapalne błony śluzowej, a do tego nasila niekorzystne przemiany komórkowe i wzmaga działanie innych czynników rakotwórczych znajdujących się m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce, salami.

Raport World Cancer Research Fund, opublikowany w 2018 roku, sugeruje istnienie silnego związku między spożywaniem żywności konserwowanej za pomocą soli a występowaniem raka żołądka. A trafia ona do wielu na pozór zdrowych produktów.

- Według wyników pracy naukowców z japońskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, regularne jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 50 proc. – dodaje ekspertka.

4. Czerwone mięso szkodliwe z wielu przyczyn

Przetworzone mięso to przede wszystkim bogactwo sodu, ale nie tylko w tym tkwi problem. Badania wskazują na potencjalny wpływ mięsa na rozwój nowotworów trzustki.

Szynka, bekon, kiełbasa, parówki, konserwy mięsne - przetworzone mięso czerwone uznano za kancerogen grupy pierwszej, wskazując jednocześnie na silną zależność między jego spożyciem a rozwojem raka jelita grubego. Wystarczy 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego o 18 proc.

Może nam szkodzić również pewien składnik, który odpowiada za czerwony kolor mięsa - hem.

- Hem może drażnić i uszkadzać śluzówkę jelita grubego, a także stymulować bakterie żyjące w tej części układu pokarmowego do produkcji substancji rakotwórczych. Mięso drobiowe ma znacznie mniej tego barwnika, dlatego jedzenie mięsa białego nie jest uznawane za czynnik zwiększający ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – dodaje Mulik-Buczma.

5. Nie przesadzaj z ostrymi przyprawami

Czy ostre potrawy są szkodliwe, czy mają dobroczynny wpływ na nasz organizm? Jedno z badań opublikowanych na łamach "BMJ" sugeruje, że ostre przyprawy mogą zmniejszać ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu nawet o 14 proc. Inne badanie, opublikowane w "Neurogastroenterology & Motility", wskazuje, że pikantne jedzenie może nasilać różnego rodzaju objawy żołądkowo-jelitowe.

- Ostre potrawy drażnią błonę śluzową całego przewodu pokarmowego, zaczynając swoje działanie już w jamie ustnej. Ich duże spożycie jest wymieniane jako czynnik ryzyka wystąpienia nowotworów jamy ustnej, przełyku czy żołądka – mówiła ekspertka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze