Produkt idealny na grilla? Wspomaga wątrobę, chroni przed anemią, ale nie wszyscy mogą jeść
Gdy kaszanka dotarła z Niemiec do Polski, była głównie spożywana w wiejskich domach. Z biegiem czasu stała się popularna na stołach magnackich, zachwycając podniebienia szlachty. Pomimo upływu lat kaszanka wciąż ma wielu zwolenników i trafia na grilla większości Polaków.
1. Produkcja kaszanki
1 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kaszanki. Jedzenie kaszanki budzi pewne kontrowersje, wynika to głównie ze składu tego produktu. Nazwa sugeruje, że bazą jest kasza, najczęściej jęczmienna lub gryczana.
Do niej dodaje się podroby, zazwyczaj skrawki skóry wieprzowej oraz wątróbkę. Te składniki są mieszane z przyprawami, takimi jak pieprz, majeranek i ziele angielskie. Ostatnim etapem jest dodanie ugotowanej wcześniej krwi wieprzowej i przełożenie masy do oczyszczonego jelita.
"Kaszanka nie należy do najzdrowszych produktów. W jej skład wchodzą podroby (wątroby, płuc, skórek wieprzowych, tłuszczu) i z tego względu jest bardzo tłusta. Pozytywną stronę kaszanki stanowi kasza jęczmienna czy gryczana, które są zdrowe" - wyjaśnia dietetyczka mgr Joanna Wasiluk.
2. Kaszanka a zdrowie
"Krew jest bardzo dobrym źródłem żelaza, kasze też mają swoje wartości, lecz duża ilość słoniny ewentualnie podrobów, wzbogaci dietę w tłuszcze nasycone i cholesterol - niewskazane w dyslipidemiach" - podkreśla dietetyczka Ewa Kozłowska.
Kaszanka jest znaczącym źródłem żelaza hemowego, które jest łatwo przyswajalne. Odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek, zapobiegając anemii.
Żelazo wpływa istotnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając w obronie przed infekcjami. Ma znaczenie dla układu nerwowego, wspiera funkcje poznawcze i wątrobę, pomagając w usuwaniu toksyn. Jednocześnie pierwiastek opóźnia proces starzenia się skóry.
Kasza stanowi źródło witamin z grupy B, magnezu, cynku i potasu.
Natomiast błonnik wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit, zapewnia uczucie sytości i reguluje rytm wypróżnień.
3. Kaloryczność i przeciwwskazania
Mimo licznych zalet kaszanka jest kalorycznym produktem o wysokiej zawartości tłuszczu. Szacuje się, że 100-gramowy kawałek może zawierać od 230 do nawet 380 kcal. Z tego względu nie zaleca się spożywania kaszanki częściej niż 3-4 razy w miesiącu.
Osoby z nadwagą i otyłością powinny unikać tego produktu, podobnie jak pacjenci z podwyższonym poziomem cholesterolu, nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca.
Kaszanka nie jest też polecana w przypadku dny moczanowej. Zawiera dużą ilość puryn, które mogą prowadzić do nadmiernego gromadzenia się kwasu moczowego w stawach, co z czasem może przyczynić się do artretyzmu i podagry.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl