Kaszanka – skład, wartości odżywcze, kalorie
Kaszanka jest niezwykle popularnym produktem mięsnym w Polsce. Przez wiele osób niedoceniane są prozdrowotne właściwości kaszanki. Dlaczego warto przekonać się do jedzenia kaszanki i kto powinien ograniczyć ją w swoim menu?
1. Skład kaszanki
Kaszanka należy do grupy wędlin podrobowych, czyli przetworów wyprodukowanych z solonych bądź peklowanych podrobów, mięsa i tłuszczu, najczęściej w naturalnych osłonkach. Najczęściej dostępne są kaszanka parzona, kaszanka pieczona lub kaszanka wędzona.
Kaszanka składa się głównie z podrobów, czyli wątroby, płuc, skóry wieprzowej, a także krwi wieprzowej tłuszczu i kaszy jęczmiennej bądź kaszy gryczanej.
Dodatkowo jest doprawiona cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim i majerankiem.
Ze względu na swój nieskomplikowany skład, w sklepach dostępna jest w niskich cenach. Jednak warto nie kierować się tylko cenę i zapłacić więcej, ale za kaszankę lepszej jakości. Przez miłośników najczęściej polecana jest swojska kaszanka gryczana.
W zależności od regionu, w którym jest wytwarzana, kaszanka może nieco różnić się składem, kształtem, długością i grubością. Może być również inaczej nazywana.
Na Śląsku kaszanka nazywana jest „krupniokiem”. Co ciekawe, w 2016 roku „krupniok” został wprowadzony do systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Jest to system ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, który ma na celu chronić nazewnictwo i autentyczność produktów.
2. Przetworzone produkty spożywcze
Kaszanka to jeden z najmniej przetworzonych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Kaszanka, dzięki znajdującej się w składzie kaszy, dostarcza dużą ilość błonnika, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak fosfor miedź i potas.
Ponadto najczęściej używana w produkcji kaszanki kasza gryczana posiada właściwości odkwaszające organizm, obniża ciśnienie krwi, pomaga w niedokrwistości dzięki dużej zawartości witaminy E i kwasu foliowego, a także nie zawiera glutenu.
Zawartość krwi i podrobów w kaszance sprawia, że staje się ona niezwykle odżywcza, a także bogata w żelazo, wapń, cynk i miedź i witaminę A, witaminę D i witaminę K.
Przez dużą zawartość żelaza, białka i witaminy C, kaszanka jest polecana kobietom, które przechodzą obfite miesiączki, a także osobom z anemią. Kaszanka nie jest polecana osobom z dużym cholesterolem, ponieważ zawiera duże ilości tłuszczu.
Ze względu na dużą zawartość puryn, kaszanki nie powinny spożywać także osoby z dną moczanową, ponieważ związki te mogą ulec rozkładowi do kwasu moczowego. Kobiety w ciąży również powinny ograniczyć spożywanie kaszanki, ze względu na dużą ilość witaminy A, której nadmiar może powodować wady rozwojowe u dziecka.
Zobacz także
3. Kaloryczność kaszanki
W typowej wiejskiej kaszance w 100 g znajduje się około 200 kalorii. W tym znajduje się 12,3 g tłuszczu, 8,8 g węglowodanów oraz 13, 9 g białka. Kaszanki dostępne w sklepach w 100 g najczęściej posiadają 391 kcal, 14,4 g białka, 1,4 g węglowodanów, 34,5 g tłuszczu, 88,8 mg cholesterolu i 0,2 g błonnika.
Kaloryczność kaszanki wzrasta ze sposobem jej przyrządzania. Najwięcej kalorii będzie posiadała kaszanka smażona. Ostatnio jednak największą popularnością cieszy się kaszanka z grilla.
Zaleca się również, by unikać dodatków, takich jak sosy czy ketchup, ponieważ zawierają duże ilości cukru i są produktami wysokokalorycznymi. Zamiast tego kaszankę można podać ze świeżymi warzywami bądź surówką.
4. Czy kaszanka ma dużo kalorii?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 100 g (4 plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 379 kcal | 379 kcal |
Białko | 14,60 g | 14,60 g |
Węglowodany | 1,29 g | 1,29 g |
Cukier | 1,29 g | 1,29 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 34,5 g | 34,5 g |
Tłuszcze nasycone | 13,40 g | 13,40 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 15,90 g | 15,90 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,46 g | 3,46 g |
Cholesterol | 120 mg | 120 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |