Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Kaszanka – skład, wartości odżywcze, kalorie

 Anna Krzpiet
09.04.2021 16:19
Kaszanka składa się głównie z podrobów
Kaszanka składa się głównie z podrobów (Flickr)

Kaszanka jest niezwykle popularnym produktem mięsnym w Polsce. Przez wiele osób niedoceniane są prozdrowotne właściwości kaszanki. Dlaczego warto przekonać się do jedzenia kaszanki i kto powinien ograniczyć ją w swoim menu?

spis treści

1. Skład kaszanki

Kaszanka należy do grupy wędlin podrobowych, czyli przetworów wyprodukowanych z solonych bądź peklowanych podrobów, mięsa i tłuszczu, najczęściej w naturalnych osłonkach. Najczęściej dostępne są kaszanka parzona, kaszanka pieczona lub kaszanka wędzona.

Kaszanka składa się głównie z podrobów, czyli wątroby, płuc, skóry wieprzowej, a także krwi wieprzowej tłuszczu i kaszy jęczmiennej bądź kaszy gryczanej.

Zobacz film: "Mięso ekologiczne"

Dodatkowo jest doprawiona cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim i majerankiem.

Ze względu na swój nieskomplikowany skład, w sklepach dostępna jest w niskich cenach. Jednak warto nie kierować się tylko cenę i zapłacić więcej, ale za kaszankę lepszej jakości. Przez miłośników najczęściej polecana jest swojska kaszanka gryczana.

W zależności od regionu, w którym jest wytwarzana, kaszanka może nieco różnić się składem, kształtem, długością i grubością. Może być również inaczej nazywana.

Na Śląsku kaszanka nazywana jest „krupniokiem”. Co ciekawe, w 2016 roku „krupniok” został wprowadzony do systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Jest to system ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, który ma na celu chronić nazewnictwo i autentyczność produktów.

Kaszanka ma w sobie dużo białka, żelaza oraz witamimny C
Kaszanka ma w sobie dużo białka, żelaza oraz witamimny C (123RF)

2. Przetworzone produkty spożywcze

Kaszanka to jeden z najmniej przetworzonych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Kaszanka, dzięki znajdującej się w składzie kaszy, dostarcza dużą ilość błonnika, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak fosfor miedź i potas.

Ponadto najczęściej używana w produkcji kaszanki kasza gryczana posiada właściwości odkwaszające organizm, obniża ciśnienie krwi, pomaga w niedokrwistości dzięki dużej zawartości witaminy E i kwasu foliowego, a także nie zawiera glutenu.

Zawartość krwi i podrobów w kaszance sprawia, że staje się ona niezwykle odżywcza, a także bogata w żelazo, wapń, cynk i miedź i witaminę A, witaminę D i witaminę K.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka? [5 zdjęć]

Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci, ale także dietetycy. I choć

zobacz galerię

Przez dużą zawartość żelaza, białka i witaminy C, kaszanka jest polecana kobietom, które przechodzą obfite miesiączki, a także osobom z anemią. Kaszanka nie jest polecana osobom z dużym cholesterolem, ponieważ zawiera duże ilości tłuszczu.

Ze względu na dużą zawartość puryn, kaszanki nie powinny spożywać także osoby z dną moczanową, ponieważ związki te mogą ulec rozkładowi do kwasu moczowego. Kobiety w ciąży również powinny ograniczyć spożywanie kaszanki, ze względu na dużą ilość witaminy A, której nadmiar może powodować wady rozwojowe u dziecka.

Zobacz także

3. Kaloryczność kaszanki

W typowej wiejskiej kaszance w 100 g znajduje się około 200 kalorii. W tym znajduje się 12,3 g tłuszczu, 8,8 g węglowodanów oraz 13, 9 g białka. Kaszanki dostępne w sklepach w 100 g najczęściej posiadają 391 kcal, 14,4 g białka, 1,4 g węglowodanów, 34,5 g tłuszczu, 88,8 mg cholesterolu i 0,2 g błonnika.

Kaloryczność kaszanki wzrasta ze sposobem jej przyrządzania. Najwięcej kalorii będzie posiadała kaszanka smażona. Ostatnio jednak największą popularnością cieszy się kaszanka z grilla.

Zaleca się również, by unikać dodatków, takich jak sosy czy ketchup, ponieważ zawierają duże ilości cukru i są produktami wysokokalorycznymi. Zamiast tego kaszankę można podać ze świeżymi warzywami bądź surówką.

4. Czy kaszanka ma dużo kalorii?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 100 g (4 plasterki)
Wartość energetyczna 379 kcal 379 kcal
Białko 14,60 g 14,60 g
Węglowodany 1,29 g 1,29 g
Cukier 1,29 g 1,29 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 34,5 g 34,5 g
Tłuszcze nasycone 13,40 g 13,40 g
Tłuszcze jednonienasycone 15,90 g 15,90 g
Tłuszcze wielonienasycone 3,46 g 3,46 g
Cholesterol 120 mg 120 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze