Produkty, które najbardziej szkodzą jelitom
Jelita pełnią bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Warto o nie dbać, ponieważ już Hipokrates zauważył, że wszystkie choroby zaczynają się w jelitach. Jakich produktów unikać w naszym jadłospisie?
1. Dlaczego warto dbać o jelita?
Jelita wyścielone są błoną śluzową zbudowaną z nabłonka i flory bateryjnej. Wszelkie uszkodzenia i zachwiania równowagi bakteryjnej powodują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale nie tylko.
Zniszczona błona śluzowa, nieprawidłowe pH, przerost bakterii, zbyt mała ilość bakterii probiotycznych – to wszystko sprawia, że nasze jelita nie mogą pracować prawidłowo. Niestrawione i źle metabolizowane resztki dostają się do krwiobiegu i powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości.
Jeśli ciągle czujesz się zmęczony, masz problem z zaparciami, wzdęciami i biegunkami albo ciągle łapiesz infekcje, to znak, że twoje jelita nie pracują prawidłowo.
Pierwszym krokiem do poprawy ich zdrowia jest ograniczenie lub wyeliminowanie pokarmów, które najbardziej szkodzą jelitom. Na czarnej liście znajdują się przede wszystkim produkty przetworzone (fast foody, mrożonki jak np. pierogi), a także mięso. Na co jeszcze trzeba uważać?
2. Gluten szkodzi jelitom
Z każdej strony słyszymy, że gluten zawarty w zbożach szkodzi jelitom. Jeśli po zjedzeniu chleba z białej mąki nie czujesz się najlepiej, może to znaczyć, że cierpisz na nietolerancję glutenu. Żeby poprawić swoje zdrowie powinieneś ograniczyć jego spożywanie.
Nietolerancji glutenu nie można mylić z celiakią. To choroba autoimmunologiczna, w przebiegu której gluten zawarty w pokarmach niszczy kosmki jelita cienkiego i powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita. Celiakia nie jest alergią.
3. Cukier szkodzi jelitom
Cukier spożywany w nadmiarze, również przyczynia się do uszkodzenia błony śluzowej jelit. Jest doskonałą pożywką dla bakterii chorobotwórczych, stąd też uznaje się go jako produkt rakotwórczy.. Nadmiar cukru może doprowadzić do przerostu ''złych'' bakterii i zachwiania równowagi flory jelitowej.
Unikaj cukru białego, brązowego, syropu kukurydzianego, sztucznych słodzików. Zamiast tego wykorzystaj miód. Pamiętaj jednak, żeby zachować umiar.
4. Nabiał szkodzi jelitom
Nabiał szkodzi przede wszystkim osobom z nietolerancją laktozy. Podczas procesu pasteryzacji enzym potrzebny do trawienia tego cukru ulega zniszczeniu.
Jeśli zależy nam, żeby w diecie pojawiły się produkty mleczne, wybierajmy te sfermentowane - kefir i jogurt naturalny. Są one znacznie lepiej przyswajalne. Zawierają też bakterie probiotyczne, które korzystnie wypływają na stan jelit.
Pamiętajmy też żeby wybierać produkty dobre jakościowo. Jeśli wyeliminowanie szkodliwych produktów nie przynosi ulgi warto skonsultować się z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl