Trwa ładowanie...

Najzdrowsze dla twojego mózgu. "Może zmniejszyć ryzyko depresji"

Avatar placeholder
Dagmara Dąbek 29.08.2024 14:49
Produkty zmniejszające ryzyko depresji. Sprawdź, co jeść by poprawić zdrowie psychiczne
Produkty zmniejszające ryzyko depresji. Sprawdź, co jeść by poprawić zdrowie psychiczne (Getty Images)

Profesor Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie przekonuje, że odpowiednie jedzenie może zmniejszyć ryzyko depresji. Najważniejsze w diecie antydepresyjnej są owoce, warzywa, ryby, orzechy, nasiona, dobre tłuszcze, a także kawa i czekolada. Dlaczego warto jeść te produkty?

spis treści

1. Depresja jako choroba cywilizacyjna

Depresja jest zaburzeniem psychicznym, objawiającym się najczęściej pogorszeniem nastroju, obniżeniem aktywności, spadkiem energii i brakiem zainteresowań.

Liczba osób dotkniętych tym problemem stale rośnie. Występuje w różnych grupach wiekowych, tak u osób dorosłych oraz starszych, jak i młodszych pacjentów (przeważnie w wieku 15-29 lat). Według badań, z powodu zaburzeń depresyjnych cierpią częściej kobiety niż mężczyźni.

Zobacz film: "Nabardziej depresyjny dzień roku. Czy "blue monday" to mit?"

Warto wiedzieć, że przebieg depresji nie jest jednoznaczny, choroba może mieć różny charakter. Czasami objawia się nadmiernym pobudzeniem i ożywieniem, nie zaś zmniejszeniem aktywności. Niezależnie od objawów, depresji nie wolno lekceważyć, zawsze należy ją diagnozować i podjąć odpowiednie leczenie.

Chcąc zatrzymać rozwój tej choroby, warto zatem zadbać o odpowiednie odżywianie. Co jest kluczowe w walce z depresją?

2. Wpływ diety na zdrowie psychiczne

Od wielu lat naukowcy badają zależność między dietą a zdrowiem psychicznym. Wyniki prowadzonych analiz przez zagranicznych i polskich naukowców są zgodne - odżywianie ma wpływ na stan naszej psychiki.

"Odpowiednie jedzenie może zmniejszyć ryzyko depresji" - przekonuje profesor Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. 

Badaczka od dawna bierze pod lupę kwestię żywienia i żywności przeciwdepresyjnej, a swoją wiedzą chętnie dzieli się w mediach społecznościowych. Na swoim profilu na Instagramie opublikowała post na temat jedzenia podpowiadając, co wpływa na zaburzenia nastroju.

Z informacji profesorki dowiadujemy się, że istnieją produkty niezbędne do budowania zdrowia psychicznego. Włączenie ich do diety jest pomocne w zapobieganiu problemów na tle psychicznym, w tym właśnie depresji, ponieważ na rozwój tej choroby ma wpływ także niedobór niektórych składników pokarmowych.

3. Co jeść, by zmniejszyć ryzyko depresji?

Profesor Ewa Stachowska przedstawiła krótką listę najważniejszych produktów, które mają chronić nas przed depresją. 

"To naprawdę jest proste - dieta musi być zasobna w warzywa, ryby, orzechy, nasiona, owoce i dobre tłuszcze" – apeluje na swoim profilu na Instagramie, a następnie uzasadnia, dlaczego właśnie te produkty są w przypadku depresji tak istotne.

3.1. Warzywa i owoce

Warzywa oraz owoce to bogactwo witamin i minerałów. Ich regularne jedzenie może mieć wpływ na poprawę samopoczucia, zwiększa poczucie szczęścia i jednocześnie zmniejsza stres. Wszystkie produkty z tych grup są cenne dla zdrowia, niosą wiele korzyści dla organizmu. 

Jarmuż i aronia uznawane są za superfoods, podobnie zresztą jak czosnek, buraki czy brukselka. Szpinak zaś - z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego - podnosi poziom serotoniny w mózgu, która jest także odpowiedzialna za zapamiętywanie. Regularne spożywanie tych zielonych liści wpływa łagodząco na stany nerwicowe i pierwsze objawy schizofrenii.

3.2. Orzechy

Orzechy nie bez powodu znajdują się na czubku piramidy żywienia. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, kwas foliowy, witaminy (E, także z grupy B) oraz wiele składników mineralnych - np. żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, cynk, sód. Ich regularne spożycie ma pozytywny wpływ na zdrowie. 

W walce z depresją doceniane są przede wszystkim za bogate źródło cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego. Spożywanie orzechów wspiera pracę mózgu, poprawia funkcjonowanie poznawcze, wzmacnia koncentrację i ułatwiają zapamiętywanie. Ponadto orzechy redukują stres i korzystnie działają na nastrój. 

3.3. Ryby

W trosce o zmniejszenie ryzyka depresji zaleca się także jedzenie ryb, które mają nie tylko cenne wartości odżywcze, ale są również bogate w dobrze przyswajalne białko i kwasy tłuszczowe omega-3. To właśnie te ostatnie są szczególnie ważne dla zdrowej psychiki, ponieważ jak wspomniano, poprawiają humor i w korzystny sposób wpływają na układ nerwowy. 

3.4. Nasiona

Zdaniem Ewy Stachowskiej nasiona również powinny na stałe zagościć w menu osoby, która pragnie uniknąć depresji. Ich jedzenie przyczynia się do poprawy zdrowia całego organizmu, zatem nie tylko mniej chorujemy, ale i mamy lepsze samopoczucie. Są cennym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i antyoksydantów. Dostarczają do organizmu błonnik pokarmowy, kwas foliowy oraz są magazynem cennych witamin i minerałów.

4. To nie wszystko – kofeina i czekolada również mają znaczenie

Zdaniem specjalistki z dziedziny żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, ogromne znaczenie ma także picie kawy i jedzenie czekolady.  Kawa, a właściwie znajdująca się w niej kofeina, może poprawiać nastrój i zwiększyć czujność, co przeciwdziała objawom depresji.

Czekolada zaś zawiera ponad 600 substancji mających korzystny wpływ na zdrowie- m.in.: węglowodany (stanowiące główne źródło energii, a dla mózgu wręcz jedyne), białko, błonnik, żelazo, magnez, potas, błonnik mangan, cynk, miedź, niacyna, flawonoidy, teobromina, antyoksydanty, fenylotylamina, kwasy omega-6 oraz witaminy A, E i z grupy B. Wybierając odpowiednią czekoladę - z wysoką zawartością kakao, możemy polepszyć swój nastrój.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze