3 z 8Czekoladowe ciasteczka z awokado
Masz ochotę na przekąskę po treningu? Śmiało. Ten przepis łączy zdrowe tłuszcze i białko,tworząc pyszne czekoladowe ciasteczko, które jest bezglutenowe i może być gotowe do spożycia już w ciągu 20 minut. Dodatkowo awokado jest pełne witamin z grupy B, E i K, ma wysoką zawartość kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć zły cholesterol.
Składniki:
• 1 średniej wielkości awokado (ok. 150-180 g);
• 4 łyżeczek ksylitolu (może być więcej lub mniej – w zależności od naszych upodobań);
• 2 łyżki miodu;
• jeden zblendowany banan;
• 1/2 szklanki gorzkiego kakao;
• 1/2 łyżeczki sody;
• 50 g dowolnej odżywki białkowej.
Przygotowanie. Awokado obieramy i oddzielamy od pestki. Rozgniatamy widelcem z bananem, miodem i ksylitolem. Dodajemy jajko, miksujemy. Kakao i sodę i dokładnie mieszamy. Łączymy wszystkie składniki. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia układamy porcję ciasteczek. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce, maksymalnie przez tydzień.