5 z 8Ciasteczka z dyni
Dynia jest zdrowa i posiada wiele witamin, m.in.: A, B1 i B2, C i PP oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Jest także doskonałym źródłem białka i błonnika. Wszystkim miłośnikom słodyczy polecamy przepis na proteinowe ciasteczka.
Składniki:
- 1 szklankę purée z wcześniej upieczonej dyni;
- 3 jajka;
- 1/5 szklanki wody;
- 2 łyżki mleka kokosowego (można pominąć i dodać np. zwykłe krowie mleko);
- aromat waniliowy do smaku i zapachu (ilość według uznania);
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (ryżowej, owsianej, kukurydzianej);
- 50 g dowolnej odżywki białkowej;
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli;
- 3 łyżki ksylitolu;
- 1 czubata łyżka kakao.
Przygotowanie. Miksujemy wszystkie mokre składniki (puree, jajko, wodę, mleko i aromat), następnie dodajemy wszystkie suche składniki i ponownie miksujemy. Ciasteczka układamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i cienką warstwą oleju kokosowego. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.