Przebadali 242 bochenki chleba. Przerażające, co odkryli
Badania przeprowadzone w ramach kampanii "Action on Salt", które dotyczyły bochenków chleba, wywołały spore zaskoczenie wśród ekspertów żywieniowych. Okazało się, że w dwóch kromkach chleba było więcej soli, niż w dwóch małych porcjach frytek z popularnej sieci typu fast food.
1. Ile soli jest w chlebie?
Eksperci nie kryją zdziwienia wnioskami z badań przeprowadzonych w ramach kampanii ''Action on Salt'', której pomysłodawcami są naukowcy z Queen Mary University of London.
Jak dowiedli, zaledwie dwie kromki popularnego na Wyspach chleba tostowego zawierały 1,2 g soli, czyli jedną piątą zalecanego dziennego spożycia soli przez osobę dorosłą i tyle samo co hamburger z popularnej sieci typu fast food.
Pięć innych produktów zawierało ponad 0,9 g soli na porcję. To oznacza, że w dwóch kromkach chleba było więcej soli, niż w dwóch małych porcjach frytek z popularnej sieci typu fast food (po 0,44 g każda).
Dlatego też eksperci ds. żywienia zachęcają do ograniczenia chleba w codziennej diecie, ponieważ rezygnacja może zmniejszyć częstość występowania wysokiego ciśnienia krwi i wynikających z niego zawałów serca i udarów.
Inicjatorzy akcji wzywają rząd do wprowadzenia obowiązkowych limitów soli dla firm spożywczych.
- To hańba, że firmy spożywcze nadal napełniają naszą żywność tak dużą ilością niepotrzebnej soli. Nadszedł czas, aby rząd przestał pozwalać ludziom niepotrzebnie umierać - powiedział w ostrych słowach prof. Graham MacGregor, przewodniczący badań i ekspert w dziedzinie medycyny sercowo-naczyniowej.
Przypominamy, że według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dorośli nie powinni spożywać więcej niż 6 g soli dziennie, co jest odpowiednikiem małej łyżeczki do herbaty.
2. Sól szkodzi zdrowiu
Wysokie spożycie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Prowadzi od rozwoju wielu chorób. Liczne badania wykazują, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, co z kolei powoduje choroby sercowo-naczyniowe, takie jak choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu.
Ponadto nadmierne spożycie soli może prowadzić do uszkodzenia nerek, utraty wapnia z kości i osteoporozy.
Niektóre badania sugerują też, że zwiększone spożycie soli może zwiększać ryzyko raka żołądka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl