Przekąski na imprezę – smaczne, proste i zdrowe
Przekąski na imprezę to obowiązkowy punkt programy każdego spotkania. Przystawki zwykle są nieduże, szybko zaspokajają pierwszy głód, a i umilają czas podczas rozmów. Cieszą podniebienie, ale i oko. Są proste do przygotowania i smaczne. Co robić, by były także zdrowe?
1. Jakie przekąski na imprezę?
Przekąski na imprezę mają zaspokoić pierwszy głód oraz umilić. Choć nie napełniają brzuchów, umilają gościom czas w oczekiwaniu na danie główne. Zwykle cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko.
W roli przekąsek na imprezę, które są tanie, szybkie i pyszne, a przy tym zdrowe, doskonale sprawdzą się:
- przekąski z tortilli pełnoziarnistej i lawasz,
- koreczki z warzyw, serów, ryb,
- pasty i dip (także hummus czy kawior roślinny),
- sałatki,
- faszerowane jaja,
- śledzie i owoce morza,
- wędliny: mniej lub bardziej wyszukane szynki, kabanosy, salami, kiełbaski,
- warzywa: pomidorki, ogórki korniszonki, oliwki, papryczki,
- sery: camembert, mozzarella, oscypki, wyrafinowane żółte sery.
Przystawki na imprezę domową można kupić, ale i zrobić samodzielnie. To bardzo dobra opcja, ponieważ wówczas przystawki mogą być nie tylko smaczne, ale także pożywne i zdrowe.
Ich wykonanie nie musi być pracochłonne, niepotrzebne są także wyszukane i trudno dostępne składniki. Wystarczy pomysł i sprawdzony przepis. Czym zaskoczyć gości? Mamy kilka pomysłów.
2. Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i fetą
Aby przygotować ślimaczki z tortilli (najlepiej pełnoziarnistej) ze szpinakiem i fetą, potrzebne są takie składniki jak:
- opakowanie tortilli, najlepiej pełnoziarnistej,
- opakowanie szpinaku: mrożonego lub świeżego,
- jajko,
- pół opakowania sałatkowego typu feta,
- tarta mozzarella lub żółty ser (100 g),
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek.
Sposób wykonania:
Świeży szpinak obmyć, mrożony rozmrozić i odcisnąć. Tortille posmarować roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkruszyć fetę, położyć starty ser oraz szpinak. Dodać przyprawy. Ciasto z zawartością zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Ostrożnie pokroić ją na małe kawałki. Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około 30 minut.
3. Kawior z bakłażana
Ciekawym pomysłem na zdrowe, ciekawe i tanie przekąski na imprezę jest kawior z bakłażana, który można podawać z chlebem, tostami, grzankami lub krakersami.
Aby go przygotować, potrzebny jest spory bakłażan, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, posiekana natka pietruszki, ząbek posiekanego czosnku i pół posiekanej, małej cebuli oraz sól.
Bakłażana trzeba piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Najlepiej zawinąć go w folię. Gdy jest miękki i chłodny, wystarczy go drobno pokroić, przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Wstawić do lodówki. Kawior z bakłażana doskonale sprawdzi się w roli zdrowej przekąski na zimno.
4. Lawasz z łososiem
Fantastycznym, smacznym i zdrowym pomysłem na szybkie przekąski jest lawasz z łososiem (ale można go podać z innym ulubionymi składnikami). Wystarczy przygotować:
- 100 g łososia,
- 100 g kremowego serka,
- rukolę lub inną sałatę,
- kilka suszonych pomidorów.
Placki trzeba posmarować serkiem, wyłożyć wszystkie składniki i zwinąć w rulon. Następnie trzeba go pokroić na małe kawałki, tworząc dekoracyjne ślimaczki.
5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem
W roli bardzo pożywnej przekąski, która dostarczy wielu składników odżywczych, sprawdzi się sałatka z makaronu, tuńczyka i warzyw. Aby ją podać, trzeba przygotować:
- opakowanie makaronu, najlepiej pełnoziarnistego,
- słoiczek lub puszkę tuńczyka w sosie własnym,
- pomidorki koktajlowe,
- natkę pietruszki,
- mini mozzarellę,
- oliwę z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz i czosnek
Do ugotowanego na półtwardo makaronu trzeba dodać kawałki ryby, posiekaną pietruszkę, a także pokrojone na pół pomidorki i mozzarellę (albo małe kuleczki, albo kawałki). Wymieszane składniki wystarczy skropić oliwą i posypać przyprawami. Ponownie wymieszać. I gotowe.
6. Zdrowe chipsy z warzyw
Na imprezach często pojawiają się chipsy. Problem w tym, że nie są one zbyt zdrowe. Dostarczają wielu kalorii oraz sztucznych dodatków. Alternatywą są domowe chipsy z warzyw. Ich przygotowanie jest banalnie proste.
Wystarczy pokroić warzywa, takie jak ziemniaki, bataty czy buraki na cieniutkie plastry, lekko skropić je olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni na około 15 minut (trzeba zaglądać, by chipsy się nie przypaliły). Po upieczeniu wystarczy je wymieszać z ulubionymi przyprawami.