Trwa ładowanie...

Jak zrobić macerat wodny i olejowy?

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 30.03.2022 14:41
Macerat wodny i olejowy można stosować do pielęgnacji skóry twarzy
Macerat wodny i olejowy można stosować do pielęgnacji skóry twarzy (Adobe Stock)

Jak zrobić macerat, czyli wyciąg olejowy lub wodny z ziół? Okazuje się, że nie jest to trudne, choć wymaga kilku akcesoriów, czasem także cierpliwości. Dlaczego warto podjąć się jego produkcji we własnym zakresie? Co to właściwie jest macerat i jakie ma właściwości? Jak zrobić macerat olejowy, a jak wodny?

spis treści

1. Jak zrobić macerat?

Jak zrobić macerat? To zależy od oczekiwanych rezultatów, czyli tego, czy macerat ma być wodny czy olejowy.

Maceracja to sposób wytrawiania produktów ziołowych w celu uzyskania największych korzyści zdrowotnych. Maceraty oleiste, nazywane także olejowymi wyciągami roślinnymi, to olej roślinny z wyciągiem z kwiatów, pąków lub ziół. Produkt - oprócz oleju bazowego - zawiera rozpuszczalne w tłuszczach substancje aktywne pochodzące z surowca. To między innymi olejki eteryczne, witaminy A, D, E, K, chlorofile, kwasy tłuszczowe, woski czy alkaloidy. Maceraty mogą również być przygotowane w postaci wyciągów wodnych.

Zobacz film: "Oliwa z oliwek lekarstwem dla cukrzyków"

Z zasady jednak, by przygotować macerat, potrzebny jest:

  • Rozpuszczalnik: woda, oliwa z oliwek lub olej, etanol. Jaki olej do maceratu? Najlepszy jest rzepakowy lub słonecznikowy.
  • Surowiec ziołowy: liście, pączki, owoce, korzenie, kora, kwiaty, łodygi, susze ziołowe. Najczęściej wykorzystuje się surowce roślinne znajdujące zastosowanie w medycynie naturalnej. Dzięki temu maceraty mogą mieć działanie antyseptyczne, łagodzące, nawilżające, przeciwbólowe czy rewitalizujące. Przed przystąpieniem do maceracji rośliny suszone należy skropić alkoholem, a świeże opłukać pod bieżącą wodą, czasem też rozdrobnić.
  • Dwa pojemniki: z białego szkła do przeprowadzenia procesu maceracji oraz ciemnego szkła do przechowywania gotowego maceratu.
  • Filtr: płócienna ściereczka lub gaza.

2. Jak zrobić macerat olejowy?

Maceraty oleiste otrzymuje się przez moczenie kwiatów lub ziół w oleju roślinnym. Jego nazwa pochodzi od rośliny, z której powstał, stąd można spotkać macerat lawendowy, rumiankowy czy macerat z marchwi, macerat z bluszczu czy macerat z dziurawca.

Aby przygotować macerat olejowy, można wykorzystać dwie metody: na zimno (macerat jest gotowy po mniej więcej 3 tygodniach) i na ciepło (efekty można otrzymać już po upływie doby, jednak nie sprawdzi się w przypadku wszystkich ziół).

Metoda na zimno

Na czym polega metoda otrzymywania maceratu olejowego na zimno? Umyty, osuszony lub skropiony alkoholem surowiec umieść w pojemniku (z białego szkła) i zalej go olejem (do momentu, aż będzie przykryty). Zamknij pojemnik. Przez 3 tygodnie codziennie wstrząsaj słoikiem, po czym macerat przecedź przez filtr. Zrób to 3 razy. Gotowy produkt przelej do wyparzonego, szczelnego pojemnika (z ciemnego szkła).

Metoda na ciepło

Oczyszczony surowiec włóż do pojemnika (z białego szkła) i zalej olejem. Słoik umieść w kąpieli wodnej. Podgrzewaj do godziny w temperaturze 70°C - codziennie przez 3 kolejne dni. Następnie ostudzony macerat przelej przez filtr i przelej do wyparzonego oraz suchego naczynia (z ciemnego szkła).

Macerat nie jest zbyt trwałą substancją, stąd należy przechowywać go w lodówce. Możesz przedłużyć jego żywotność dodając do niego witaminę E lub olejek z drzewka herbacianego. Produkt można trzymać w lodówce do 3 miesięcy. Jeśli jednak zmienia konsystencję lub zapach, trzeba go wylać, ponieważ nie nadaje się do użytku.

3. Jak zrobić macerat wodny?

Maceraty wodne mogą być przygotowane na zimno w postaci wyciągów wodnych. Jak go zrobić?

Rozdrobniony surowiec należy zalać odpowiednią ilością wody o temperaturze pokojowej i odstawić. Potem wyciąg wystarczy przecedzić i dopełnić macerat wodą, płucząc surowiec.

Maceraty roślinne na bazie wody odstawia się na 12 godzin (przy delikatnych częściach roślin) i 24 godziny (przy twardych).

4. Do czego służy macerat?

Maceraty wykorzystywane są zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Można je nakładać bezpośrednio na skórę lub traktować jak składnik do kremów, balsamów, maści, mleczek, czy mydeł własnej roboty. To doskonały, naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry twarzy i ciała.

Ponieważ w zależności od zastosowanego surowca produkty różnią się między sobą właściwościami, można znaleźć kosmetyk idealny dla siebie. Zwykle maceraty odpowiadają na bardzo różne potrzeby skóry i sprawdzają się w pielęgnacji różnych jej typów: od normalnej, przez dojrzałą, po problematyczną (trądzikową czy wrażliwą).

Maceraty mają jednak nie tylko doskonałe właściwości kosmetyczne. Warto docenić także ich walory smakowe (np. oliwa z chili czy czosnkiem).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze