7 z 8Jabłka pieczone z cynamonem, wanilią i mlekiem migdałowym
Zawarte w jabłkach pektyny oczyszczają organizm z trujących substancji – wiążą metale ciężkie, jak np. kobalt czy ołów w nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Stąd też jedzenie jabłek polecane jest nie tylko nałogowym palaczom, ale także mieszkańcom dużych, zanieczyszczonych miast. Ponieważ wspomagają trawienie, owoce te są pożądane w czasie odchudzania. Znudziły ci się surowe jabłka? Upiecz je w piekarniku.
Składniki:
- 5 dużych jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego,
- 2 łyżki wody.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Jabłka pokrój na cztery części i usuń nasiona. Obsyp je cynamonem i włóż do żaroodpornego naczynia. W kubku wymieszaj ekstrakt z wanilii, mleko i wodę i oblej nimi jabłka. Piecz w piekarniku przez 30 min. Pamiętaj, by przed podaniem wystudzić jabłkowy deser.