Trwa ładowanie...

Przyczynia się do rozwoju raka. Zawiera toksyczny akrylamid

Avatar placeholder
Agata Michalska 05.05.2024 18:28
Przyczynia się do rozwoju raka. Zawiera toksyczny akrylamid
Przyczynia się do rozwoju raka. Zawiera toksyczny akrylamid (Getty Images)

Majówka to idealna pora na spędzenie czasu na świeżym powietrzu, a piękna pogoda zachęca do rozpalenia grilla. Niestety, ta popularna forma spędzania czasu niesie ze sobą pewne ryzyka zdrowotne, które warto rozważyć.

spis treści

1. Szkodliwe związki podczas grillowania

Podczas grillowania, oprócz niezaprzeczalnych atutów smakowych, musimy zmierzyć się z potencjalnymi zagrożeniami wynikającymi z obecności wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Te szkodliwe związki chemiczne są emitowane wraz z dymem, kiedy tłuszcz z mięsa kapiący na rozżarzone węgle tworzy gęsty, toksyczny dym.

WWA są również obecne w dymie papierosowym oraz oparach z kuchenek gazowych, co czyni je wszechobecnym zagrożeniem w naszym środowisku.

Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

2. Niebezpieczny jak dym papierosowy

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to grupa substancji chemicznych, które mogą przyczyniać się do rozwoju różnych schorzeń, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) i różnych typów raka. WWA są uznawane za związki silnie mutagenne i kancerogenne, a ich szkodliwe działanie jest dobrze udokumentowane w badaniach naukowych.

Podobnie jak dym papierosowy, który od dawna jest klasyfikowany jako substancja rakotwórcza, dym z grilla może być równie niebezpieczny. Dym papierosowy i dym grillowy zawierają wiele wspólnych związków, w tym benzopiren, który jest jednym z najbardziej toksycznych WWA. W obu przypadkach te toksyny mogą przenikać do głębszych partii układu oddechowego, co zwiększa ryzyko chorób płuc oraz innych poważnych schorzeń.

Przypalone potrawy przyczyniają się do rozwoju raka. W zwęglonej żywności znajduje się akrylamid, który został powiązany z wieloma nowotworami.

Warto też uważać na zatrucia pokarmowe, bo w sezonie letnim jest ich sporo. Niedogotowane mięso to duży problem. Pamiętaj też o tym, by umyć ręce i przybory wykorzystywane do gotowania.

3. Pogorszenie jakości powietrza

Grillowanie wpływa nie tylko na zdrowie bezpośrednio poprzez ekspozycję na toksyczne substancje, ale również pośrednio, poprzez zanieczyszczenie powietrza. Spalanie węgla drzewnego lub brykietów na grillu prowadzi do emisji dużej ilości zanieczyszczeń, które są porównywalne z emisjami spalin samochodowych.

Taki stan rzeczy może przyczyniać się do pogorszenia jakości powietrza w okolicy, zwiększając ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc, czy rozedma.

4. Bezpieczniejsze alternatywy dla grilla

Z uwagi na ryzyko związane z grillowaniem, warto rozważyć alternatywy takie jak pikniki, które umożliwiają równie miłe spędzenie czasu na świeżym powietrzu, ale są bezpieczniejsze dla zdrowia.

Piknik może oferować szeroką gamę zdrowszych opcji kulinarnych, które nie narażają nas na szkodliwe związki chemiczne. Świeże sałatki, kanapki czy owoce to doskonałe i bezpieczne źródło energii i radości z jedzenia na łonie natury.

Podsumowując, choć grillowanie jest głęboko zakorzenioną tradycją i wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego lata, warto mieć na uwadze potencjalne ryzyko zdrowotne i środowiskowe. Rozważając wszelkie za i przeciw piknik może okazać się nie tylko zdrowszą, ale i przyjemniejszą alternatywą, pozwalającą na cieszenie się latem w pełni, bez obaw o negatywne konsekwencje zdrowotne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze