"Raj dla jelit". Ekspert radzi, by się nimi zajadać
Co kocha nasza mikrobiota jelitowa? W tej kwestii niewątpliwym ekspertem jest spec od mikrobiomu, jak sam o sobie mówi, Oskar Kaczmarek. @dr_microbiome ma tylko jedną radę.
1. "Raj dla jelit"
"To absolutny must have posiłku celowanego w odżywienie uprzemysłowionego ekosystemu jelitowego" - twierdzi Oskar Kaczmarek w opisie opublikowanego na Instagramie nagrania, które nazwał "Raj dla jelit". @dr_microbiome jest specjalistą mikrobioty i dyrektorem medycznym Instytutu Medycyny Zapobiegawczej.
W sieci edukuje pacjentów na temat roli mikrobioty, podkreślając rolę diety i nierzadko obalając mity dotyczące probiotyków.
Tym razem wziął na tapet orzechy.
- To raj dla twojego jelitowego ekosystemu - mówi w krótkim wideo, dodając, że orzechy będą zbawienne dla naszych jelit, pod warunkiem, że kupimy produkt, który był przechowywany w dobrych warunkach. Zwraca jednak uwagę na tzw. orzechy "na wagę", które nie są najlepszym wyborem.
Jak mówi ekspert, ma swoich "faworytów". To przede wszystkim migdały, które zawierają najwięcej błonnika. Na liście ulubionych orzechów Kaczmarka znajdują się także orzechy włoskie.
- Już w ciągu kilku tygodni systematycznej podaży, orzechy mogą nam pięknie promować różnorodny, bogaty w gatunki mikrobiom jelita i podkręcać jego potencjał przeciwzapalny - wyjaśnia.
- Najlepiej jednak i tutaj dbać o różnorodność, i obok migdałów i orzechów włoskich, sięgać również po pistacje, orzechy laskowe, pekan czy chociażby orzechy brazylijskie, które są wybitnie bogate w kwasy omega-6, a jednak ich spożywanie zmniejsza stan zapalny w ustroju - tłumaczy.
2. Dlaczego warto jeść orzechy jak najczęściej?
- Zatem czas najwyższy pokochać się z orzechami i lokować je wszędzie, gdzie to możliwe - zachęca ekspert.
Warto wspomnieć, że istnieją badania, które dowodzą, że włączenie orzechów włoskich do codziennej diety stymuluje wzrost w jelitach bakterii probiotycznych i tych, które odpowiadają za produkcję kwasu masłowego.
Ponadto wszystkie orzechy są bogatym źródłem cennych dla całego organizmu tłuszczów, białka i błonnika. Zawierają foliany, witaminy z grupy B, witaminę E oraz szereg minerałów, takich jak potas, magnez, cynk i miedź.
Orzechy warto spożywać, ponieważ według badań mogą przyczyniać się do:
- poprawy pracy mózgu,
- zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia przez obniżenie stężenia cholesterolu,
- zmniejszenia ryzyka raka niektórych nowotworów, np. piersi,
- zmniejszenia ryzyka otyłości.
Mogą też pozytywnie wpływać na glikemię, zmniejszając ryzyko cukrzycy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl