Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Orzechy pekan – właściwości, zastosowanie

Avatar placeholder
09.04.2021 16:16
Orzechy pekan – właściwości, zastosowanie
Orzechy pekan – właściwości, zastosowanie (Shutterstock)

Orzechy pekan to owoce drzewa, które występuje w Ameryce Północnej, ale także na terenach Meksyku. Są małe, bo ich średnica wynosi około 5 cm, a ich wygląd bardzo przypomina orzechy włoskie. Według niektórych orzechy pekan w smaku i zapachu również przypominają orzechy włoskie (są delikatne, lekko słodkie). Na tym jednak podobieństwa się kończą, ponieważ orzechy pekan są bardziej miękkie niż orzechy włoskie, podobnie jest z też z ich łupiną.

spis treści

1. Właściwości orzechów pekan

Orzechy pekan to źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W 70 proc. składają się z tłuszczów. Dostarczają wielu przeciwutleniaczy (antyoksydantów).

Orzechy zawierają też białko, błonnik, witaminy z grupy B, witaminy C i K, a także witaminę E.

Orzechy pekan to również bogactwo składników mineralnych, takich jak sód, potas, magnez, żelazo i wapń.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Według dietetyków zjedzenie kilku orzechów pekan dziennie pozwala na uzupełnienie poziomu cynku oraz witaminy B1.

Orzechy pekan to źródło wielu witamin
Orzechy pekan to źródło wielu witamin

Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Pekany redukują też poziom cholesterolu w organizmie. Do innych właściwości można zaliczyć regulację ciśnienia tętniczego.

Orzechy pekan poprawiają kondycję cery, ale też mają pozytywny wpływ na wzrok. Wzmacniają płytkę paznokcia, a także cebulki włosów i ich całą strukturę.

Niepozorne orzechy wyróżniają się największą ilość antyoksydantów spośród wszystkich gatunków orzechów. Dodatkowo wzmacniają ogólną odporność organizmu.

To też warto wiedzieć

2. Zastosowanie orzechów pekan

Jakie zastosowanie mogą mieć orzechy pekan? Są doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, np. ciast czy lodów domowej roboty. Mogą być też zjadane na surowo, ale nie wolno z nimi przesadzać, ponieważ ta odmiana orzechów jest wysokokaloryczna.

6 mało znanych faktów o orzechach
6 mało znanych faktów o orzechach [9 zdjęć]

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników

zobacz galerię

Skórka orzechów jest dość ciężkostrawna, dlatego przed zjedzeniem proponuje się ich namaczanie.

3. Ile kalorii mają orzechy pekan

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 109 g (1 szklanka, pokrojone)
Wartość energetyczna 691 kcal 753 kcal
Białko 9,17 g 10,00 g
Węglowodany 13,86 g 15,11 g
Cukier 3,97 g 4,33 g
Błonnik 9,60 g 10,46 g
Tłuszcz 72,0 g 78,4 g
Tłuszcze nasycone 6,18 g 6,74 g
Tłuszcze jednonienasycone 40,8 g 44,5 g
Tłuszcze wielonienasycone 21,6 g 23,6 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,10 mg 1,20 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze