Orzechy pekan – właściwości, zastosowanie
Orzechy pekan to owoce drzewa, które występuje w Ameryce Północnej, ale także na terenach Meksyku. Są małe, bo ich średnica wynosi około 5 cm, a ich wygląd bardzo przypomina orzechy włoskie. Według niektórych orzechy pekan w smaku i zapachu również przypominają orzechy włoskie (są delikatne, lekko słodkie). Na tym jednak podobieństwa się kończą, ponieważ orzechy pekan są bardziej miękkie niż orzechy włoskie, podobnie jest z też z ich łupiną.
1. Właściwości orzechów pekan
Orzechy pekan to źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W 70 proc. składają się z tłuszczów. Dostarczają wielu przeciwutleniaczy (antyoksydantów).
Orzechy zawierają też białko, błonnik, witaminy z grupy B, witaminy C i K, a także witaminę E.
Orzechy pekan to również bogactwo składników mineralnych, takich jak sód, potas, magnez, żelazo i wapń.
Według dietetyków zjedzenie kilku orzechów pekan dziennie pozwala na uzupełnienie poziomu cynku oraz witaminy B1.
Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Pekany redukują też poziom cholesterolu w organizmie. Do innych właściwości można zaliczyć regulację ciśnienia tętniczego.
Orzechy pekan poprawiają kondycję cery, ale też mają pozytywny wpływ na wzrok. Wzmacniają płytkę paznokcia, a także cebulki włosów i ich całą strukturę.
Niepozorne orzechy wyróżniają się największą ilość antyoksydantów spośród wszystkich gatunków orzechów. Dodatkowo wzmacniają ogólną odporność organizmu.
To też warto wiedzieć
2. Zastosowanie orzechów pekan
Jakie zastosowanie mogą mieć orzechy pekan? Są doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, np. ciast czy lodów domowej roboty. Mogą być też zjadane na surowo, ale nie wolno z nimi przesadzać, ponieważ ta odmiana orzechów jest wysokokaloryczna.
Skórka orzechów jest dość ciężkostrawna, dlatego przed zjedzeniem proponuje się ich namaczanie.
3. Ile kalorii mają orzechy pekan
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 109 g (1 szklanka, pokrojone) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 691 kcal | 753 kcal |
Białko | 9,17 g | 10,00 g |
Węglowodany | 13,86 g | 15,11 g |
Cukier | 3,97 g | 4,33 g |
Błonnik | 9,60 g | 10,46 g |
Tłuszcz | 72,0 g | 78,4 g |
Tłuszcze nasycone | 6,18 g | 6,74 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 40,8 g | 44,5 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 21,6 g | 23,6 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,10 mg | 1,20 mg |