Trwa ładowanie...

Rakotwórczy produkt. Potężne uderzenie w jelita, wątrobę i trzustkę

Avatar placeholder
07.11.2023 18:52
Rakotwórczy produkt, który znajdziesz w swojej kuchni. Lepiej zupełnie wyrzucić go z diety
Rakotwórczy produkt, który znajdziesz w swojej kuchni. Lepiej zupełnie wyrzucić go z diety (Getty Images)

Nasza codzienna dieta ma ogromne znaczenie, wpływa nie tylko na nasz wygląd i samopoczucie, ale w ogromnym stopniu również na zdrowie. Warto zatem dowiedzieć się, jakie produkty spożywcze mają potencjalne działanie rakotwórcze i powinny zostać wyeliminowane z jadłospisu. Szczególnie jeden z nich jest niezwykle niebezpieczny.

spis treści

1. Wpływ diety na nasze zdrowie

Jedzenie, które spożywamy na co dzień, może mieć istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dostarcza ono niezbędnych witamin i składników mineralnych, które odżywiają nasze komórki i zapewniają prawidłowe działanie różnych organów, takich jak serce, nerki czy oczy.

Zdrowa żywność, bogata w błonnik, antyoksydanty, cenne kwasy tłuszczowe, białko i złożone węglowodany, jest nieocenionym źródłem energii dla naszego mózgu. Co więcej, pomaga w prewencji wielu poważnych chorób, takich jak cukrzyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy niektóre rodzaje nowotworów, na przykład rak jelita grubego.

Z drugiej strony, żywność wysoko przetworzona, pełna chemicznych dodatków, konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, glutaminianu sodu i soli, może prowadzić do nieodwracalnych zmian w naszym organizmie.

Zobacz film: "Czym zastąpić tradycyjną mąkę?"

Jest ona odpowiedzialna za rozwój nadwagi, otyłości, a także wielu rodzajów raka. Na czarnej liście produktów, które powinniśmy unikać, znajdują się przede wszystkim gotowe dania, wyroby garmażeryjne, dania instant, ale także czerwone mięso, potrawy grillowane i smażone, gazowane napoje słodzone cukrem, a na końcu alkohol.

2. Lepiej wyrzucić ten produkt z kuchni

Okazuje się, że do listy "zakazanych przysmaków" powinniśmy dodać również produkty z oczyszczonej mąki. W procesie chemicznego wybielania mąka ta traci większość swoich wartości odżywczych, takich jak witaminy czy składniki mineralne.

W rzeczywistości jest to przede wszystkim źródło skrobi i zawiera niewiele białka - głównie w formie glutenu. Co więcej, oczyszczona mąka ma wysoki indeks glikemiczny, co jest szkodliwe dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Proste cukry obecne w mące obciążają praktycznie wszystkie nasze organy, a także "karmią" komórki nowotworowe, zwiększając ryzyko raka wątroby, piersi, jelita grubego, żołądka czy trzustki. Oczyszczona mąka pszenna nie dostarcza nam odpowiedniej ilości błonnika, co może prowadzić do problemów z wypróżnianiem i trawieniem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze