Są śmiertelnie trujące. Te objawy świadczą o zatruciu grzybami
Grzybiarzom wydaje się, że nie mają problemu z rozpoznawaniem grzybów. Jednak pomyłki zagrażające życiu zdarzają się nawet najbardziej doświadczonym. Jak uchronić się przed tragedią? Oto lista najbardziej trujących polskich grzybów i pierwszych objawów zatrucia.
1. Ich spożycie może skończyć się tragicznie
Grzyby powodujące zatrucie można podzielić na dwie grupy – grzyby trujące oraz śmiertelnie trujące. Pierwsza grupa zawiera toksyczną muskarynę, która po spożyciu wywołuje podrażnienie ośrodkowego układu nerwowego i układu przywspółczulnego. Na skutek spożycia grzybów trujących może pojawić się nawet zwolniona akcja serca czy zaburzenia oddychania.
W tej grupie znajdują się: strzępiaki, np. ceglasty, muchomor czerwony, muchomor plamisty, krowiak podwinięty (olszówka), lejkówka jadowita, maślanka wiązkowa, czubajka czerwieniejąca, czy czernidłak pospolity.
Z kolei grzyby śmiertelnie trujące uszkadzają głównie wątrobę i nerki. Ponadto ich spożycie ma toksyczny wpływ na narządy miąższowe – śledzionę, czy serce. Dzieje się tak, ponieważ zawierają swoiste toksyczne jady, m.in.: falloidynę, giromitrynę, orelaninę, czy amanitynę. Spożycie niektórych grzybów z tej grupy może powodować nieodwracalne uszkodzenia narządów, a nawet śmierć.
Do grupy śmiertelnie trujących grzybów zalicza się muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity, zasłonak rudy, zasłonak brodaty, muchomor zielonawy, muchomor wiosenny, piestrzenica kasztanowata.
2. Tak objawia się zatrucie grzybami
Do najbardziej charakterystycznych objawów zatrucia grzybami zaliczyć można:
- silne bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- nudności, wymioty oraz biegunka,
- bóle głowy, zawroty głowy, zamroczenie,
- ślinotok, silne pragnienie i wzmożona potliwość,
- intensywne zmęczenie, osłabienie,
- rozszerzenie źrenic, zaburzenia widzenia,
- drgawki, kurcze mięśni,
- pobudzenie psychoruchowe,
- zaburzenia świadomości.
3. Jak nie pomylić się na grzybobraniu?
Nitkóre grzyby są do siebie bardzo podobne, dobrym przykładem jest borowik ceglastopory, który z wyglądu przypomina trującego borowika szatańskiego. Jak zatem nie pomylić się podczas zbierania grzybów?
Należy zbierać tylko te grzyby jadalne, które nie budzą żadnych wątpliwości. Zwłaszcza w przypadku grzybów blaszkowych wskazane jest zachowanie szczególnej ostrożności. Co więcej, ocena grzyba powinna być dokonana dopiero po całkowitym usunięciu go ze ściółki.
W koszyku powinny lądować tylko wyrośnięte grzyby, ponieważ zbyt młode mogą nie mieć jeszcze wykształconych cech danego gatunku. Osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w grzybobraniu, powinny zawsze wspierać się atlasem grzybów lub dedykowaną aplikacją.
Warto także pamiętać o tym, że do zatrucia może prowadzić nie tylko spożycie trujących grzybów, ale też niewłaściwe przechowywanie grzybów jadalnych. Dlatego też nie należy ich zbierać do foliowych worków, bo tak przechowywane przez dłuższy czas, wytwarzają trujące substancje.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski