Sałatka śledziowa - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze, przepis
Sałatka śledziowa to niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka rybna. Potrawa ta świetnie sprawdza się jako przystawka na imprezach, domówkach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Może również pełnić funkcję drugiego śniadania lub przekąski.
1. Charakterystyka sałatki śledziowej
Sałatka śledziowa jest ulubioną sałatką rybną wielu Polaków. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a i jest przy tym bardzo proste. Może być podawana jako przystawka, ale również jako drugie śniadanie czy podwieczorek. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, dlatego z powodzeniem możemy podawać ją również jako dodatek do dań obiadowych. Bazowym składnikiem sałatki śledziowej są zdrowe i obfitujące w wartości odżywcze śledzie.
Warto wiedzieć:
2. Kalorie i wartości odżywcze w sałatce śledziowej
100 gramów sałatki śledziowej ma w sobie około 135 kalorii. Śledzie, które są bazowym składnikiem tej sałatki rybnej zawierają sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na pracę naszego układu immunologicznego oraz sercowo-naczyniowego. Są tłuste, a jednocześnie małokaloryczne. Dostarczają naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. W ich składzie znajdziemy:
- kwasy omega-3,
- żelazo,
- wapń,
- jod,
- cynk,
- witaminę E,
- witaminy z grupy B,
- witaminę A,
- witaminę D.
3. Przepis na sałatkę śledziową
Do przygotowania sałatki śledziowej będziesz potrzebować następujących składników:
- sześciu filetów śledziowych
- czterech jajek ugotowanych na twardo
- jednego jabłka
- dwóch ogórków konserwowych
- pół szklanki groszku konserwowego
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- dwóch łyżek majonezu
- dwóch łyżek śmietany osiemnastoprocentowej
- odrobiny pieprzu
- odrobiny soli.
Zobacz także:
Sposób przyrządzenia:
Filety śledziowe dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój je w paski o szerokości dwóch centymetrów. Jeśli filety były wcześniej w zalewie, pamiętaj o wymoczeniu ich w miseczce z zimną wodą. Ugotuj jaja na twardo, a następnie pokrój je w niedużą kosteczkę. Przygotuj głębokie naczynie, w którym umieścisz pokrojone wcześniej śledzie wraz z pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo. Do całości dodaj składniki takie jak: kukurydza konserwowa czy groszek konserwowy. Pamiętaj jednak o usunięciu zalewy z tych składników. Obierz jabłko i również pokrój je w małą kostkę. Przesyp pokrojony owoc do naczynia. To samo zrób z ogórkami konserwowymi. Na koniec połącz wszystko z dwiema łyżkami śmietany oraz dwiema łyżkami majonezu. Przypraw sałatkę solą i pieprzem. Wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki. Smacznego!