Sałatka z granatem – z czego ją zrobić i dlaczego warto ją jeść?
Sałatka z granatem to nie tylko smaczne danie na lunch czy kolację, ale i kulinarna atrakcja imprezy. Jest kolorowa, różnorodna, a przez to atrakcyjna zarówno dla oka, jaki podniebienia. Ponieważ pasuje do wielu warzyw, mięsa i serów, można ją serwować w różnych zestawieniach. Dlaczego warto jeść granat?
1. Z czego sałatka z granatem?
Sałatka z granatem nie tylko doskonale smakuje i świetnie wygląda, ale i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Wszystko za sprawą jej składników, także granatu.
Granat (Punica granatum) to owoc granatowca, krzewu rosnącego na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. W uprawie granatów przodują takie kraje jak Indie, Izrael, Chiny, Stany Zjednoczone czy Hiszpania.
Owoc osiąga wielkość dużego jabłka. Jada się jego nasiona wraz z miąższem. Są niewielkie, czerwone i słodkie. Po oddzieleniu od skórek można spożywać je bezpośrednio. Owoc ma intrygujący, słodkawo-cierpki smak. Jest bardzo soczysty, posiada też dość twardą, skórzastą łupinkę. To dlatego jego obieranie wydaje się trudne.
2. Właściwości odżywcze i zdrowotne granatu
Granat ma wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawiera wiele witamin, takich jak witamina A, C, E, K i witamina B5 oraz minerałów, takich jak:
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- krzem,
- jod,
- błonnik,
- polifenole, które są naturalnymi związkami chemicznymi wspierającymi organizm w walce z nowotworami.
Właściwości granatu sprawiają, że owoc powinien znaleźć się w diecie osób, które borykają się z nadciśnieniem, nadmiarem "złego" cholesterolu, a także nadwagą, miażdżycą i podwyższonym poziomem glukozy. Przeciętnie owoc granatu dostarcza około 160 kcal. Porcja 100 gramów owocu ma 83 kcal.
Granat korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ:
- oczyszcza organizm,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- poprawia pamięć,
- szybko nawadnia i syci,
- pomaga regulować ciśnienie krwi, zapobiega chorobom układu krążenia,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- działa przeciwzapalnie,
- działa odmładzająco na cerę, opóźnia proces starzenia,
- wspomaga odporność,
- pomaga łagodzić stany zapalne.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Jak obrać granat?
Aby przygotować sałatę z granatem, trzeba nie tylko wybrać składniki dania, ale i obrać granat, by wydobyć z niego małe kuleczki pełne soku. Jak to zrobić, by nie ochlapać się sokiem i nie rozsypać jego zawartości? Istnieją na to sposoby.
Owoc trzeba dokładnie umyć i osuszyć. To ważne, ponieważ w przeciwnym razie podczas krojenia czy nacinania go istnieje ryzyko wprowadzenia bakterii z zewnętrznej powierzchni do jadalnej części.
- Od granatu trzeba obciąć górną część na takiej wysokości, by było widać pestki. Wzdłuż owocu ostrym nożem należy naciąć skórkę (tak, jak się to robi z pomarańczą). Chodzi o zrobienie kilku pionowych nacięć łupiny od góry owocu po łuku do samego dołu. Później wystarczy rozerwać granat, a powstałe części połamać na jeszcze mniejsze kawałki.
Jak otworzyć granat? Z pewnością należy zrobić to delikatnie i powoli, by nie opryskać się sokiem i w niekontrolowany sposób nie rozsypać jego nasion. Plamy po granacie trudno zmyć.
- Granat trzeba położyć na deskę do krojenia, po czym przeciąć w poprzek na pół. Ważne, by nóż był dość ostry.
Połówkę granatu pochyla się nad miską, przekrojoną stroną do środka, a w drugą uderza się zdedycowanie drewnianą łyżką. W ten sposób jego pestki wypadną do miski (warto to robić w zlewie, co zapobiegnie bałaganowi). Te, które zostały w skorupce, trzeba delikatnie wydobyć za pomocą łyżki.
- Granat można również obierać w wodzie. Wystarczy odciąć jego koronę i zamoczyć owoc na kwadrans w zimnej wodzie. Po tym czasie skórki same odejdą od pestek z miąższem.
4. Popularne przepisy na sałatkę z granatem
Granat jest owocem, który doskonale odnajduje się w sałatkach w towarzystwie wielu warzyw, serów i sosów, a także mięs. Najpopularniejsze przepisy to:
- sałatka z granatem i kurczakiem,
- sałatka z rukoli i granatu,
- sałatka z granatem i fetą (i słonecznikiem),
- sałatka z kurczakiem i pomarańczą,
- sałatka z halloumi i granatem,
- sałatka z granatem i serem pleśniowym,
- sałatka z batatami i granatem,
- sałatka z granatem i pomarańczą,
- sałatka z awokado i granatem,
- sałatka z granatem i kurczakiem warstwowa,
- sałatka z granatem i gruszką,
- sałatka z kozim serem i granatem,
- sałatka z kurczakiem, granatem i serem feta,
- sałatka z roszponką i granatem,
- sałatka z kuskusem i granatem,
- sałatka z granatem i serem,
- sałatka z granatem i orzechami,
- sałatka z mango i granatem,
- sałatka z rukolą, granatem i serem pleśniowym.
Sałatkę z granatem można jeść na kolację czy podwieczorek, ale i serwować na imprezach. Może się okazać, że to kulinarny hit.