Trwa ładowanie...

Sałatka z granatem – z czego ją zrobić i dlaczego warto ją jeść?

Avatar placeholder
16.12.2021 14:01
Sałatka z granatem to nie tylko smaczne danie na lunch czy kolację, ale i kulinarna atrakcja imprezy
Sałatka z granatem to nie tylko smaczne danie na lunch czy kolację, ale i kulinarna atrakcja imprezy (AdobeStock)

Sałatka z granatem to nie tylko smaczne danie na lunch czy kolację, ale i kulinarna atrakcja imprezy. Jest kolorowa, różnorodna, a przez to atrakcyjna zarówno dla oka, jaki podniebienia. Ponieważ pasuje do wielu warzyw, mięsa i serów, można ją serwować w różnych zestawieniach. Dlaczego warto jeść granat?

spis treści

1. Z czego sałatka z granatem?

Sałatka z granatem nie tylko doskonale smakuje i świetnie wygląda, ale i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Wszystko za sprawą jej składników, także granatu.

Granat (Punica granatum) to owoc granatowca, krzewu rosnącego na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. W uprawie granatów przodują takie kraje jak Indie, Izrael, Chiny, Stany Zjednoczone czy Hiszpania.

Owoc osiąga wielkość dużego jabłka. Jada się jego nasiona wraz z miąższem. Są niewielkie, czerwone i słodkie. Po oddzieleniu od skórek można spożywać je bezpośrednio. Owoc ma intrygujący, słodkawo-cierpki smak. Jest bardzo soczysty, posiada też dość twardą, skórzastą łupinkę. To dlatego jego obieranie wydaje się trudne.

Zobacz film: "Jakie właściwości zdrowotne ma granat?"

2. Właściwości odżywcze i zdrowotne granatu

Granat ma wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawiera wiele witamin, takich jak witamina A, C, E, K i witamina B5 oraz minerałów, takich jak:

  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • krzem,
  • jod,
  • błonnik,
  • polifenole, które są naturalnymi związkami chemicznymi wspierającymi organizm w walce z nowotworami.

Właściwości granatu sprawiają, że owoc powinien znaleźć się w diecie osób, które borykają się z nadciśnieniem, nadmiarem "złego" cholesterolu, a także nadwagą, miażdżycą i podwyższonym poziomem glukozy. Przeciętnie owoc granatu dostarcza około 160 kcal. Porcja 100 gramów owocu ma 83 kcal.

Granat korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ:

  • oczyszcza organizm,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • poprawia pamięć,
  • szybko nawadnia i syci,
  • pomaga regulować ciśnienie krwi, zapobiega chorobom układu krążenia,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • działa przeciwzapalnie,
  • działa odmładzająco na cerę, opóźnia proces starzenia,
  • wspomaga odporność,
  • pomaga łagodzić stany zapalne.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Jak obrać granat?

Aby przygotować sałatę z granatem, trzeba nie tylko wybrać składniki dania, ale i obrać granat, by wydobyć z niego małe kuleczki pełne soku. Jak to zrobić, by nie ochlapać się sokiem i nie rozsypać jego zawartości? Istnieją na to sposoby.

Owoc trzeba dokładnie umyć i osuszyć. To ważne, ponieważ w przeciwnym razie podczas krojenia czy nacinania go istnieje ryzyko wprowadzenia bakterii z zewnętrznej powierzchni do jadalnej części.

  1. Od granatu trzeba obciąć górną część na takiej wysokości, by było widać pestki. Wzdłuż owocu ostrym nożem należy naciąć skórkę (tak, jak się to robi z pomarańczą). Chodzi o zrobienie kilku pionowych nacięć łupiny od góry owocu po łuku do samego dołu. Później wystarczy rozerwać granat, a powstałe części połamać na jeszcze mniejsze kawałki.

Jak otworzyć granat? Z pewnością należy zrobić to delikatnie i powoli, by nie opryskać się sokiem i w niekontrolowany sposób nie rozsypać jego nasion. Plamy po granacie trudno zmyć.

  1. Granat trzeba położyć na deskę do krojenia, po czym przeciąć w poprzek na pół. Ważne, by nóż był dość ostry.

Połówkę granatu pochyla się nad miską, przekrojoną stroną do środka, a w drugą uderza się zdedycowanie drewnianą łyżką. W ten sposób jego pestki wypadną do miski (warto to robić w zlewie, co zapobiegnie bałaganowi). Te, które zostały w skorupce, trzeba delikatnie wydobyć za pomocą łyżki.

  1. Granat można również obierać w wodzie. Wystarczy odciąć jego koronę i zamoczyć owoc na kwadrans w zimnej wodzie. Po tym czasie skórki same odejdą od pestek z miąższem.

4. Popularne przepisy na sałatkę z granatem

Granat jest owocem, który doskonale odnajduje się w sałatkach w towarzystwie wielu warzyw, serów i sosów, a także mięs. Najpopularniejsze przepisy to:

  • sałatka z granatem i kurczakiem,
  • sałatka z rukoli i granatu,
  • sałatka z granatem i fetą (i słonecznikiem),
  • sałatka z kurczakiem i pomarańczą,
  • sałatka z halloumi i granatem,
  • sałatka z granatem i serem pleśniowym,
  • sałatka z batatami i granatem,
  • sałatka z granatem i pomarańczą,
  • sałatka z awokado i granatem,
  • sałatka z granatem i kurczakiem warstwowa,
  • sałatka z granatem i gruszką,
  • sałatka z kozim serem i granatem,
  • sałatka z kurczakiem, granatem i serem feta,
  • sałatka z roszponką i granatem,
  • sałatka z kuskusem i granatem,
  • sałatka z granatem i serem,
  • sałatka z granatem i orzechami,
  • sałatka z mango i granatem,
  • sałatka z rukolą, granatem i serem pleśniowym.

Sałatkę z granatem można jeść na kolację czy podwieczorek, ale i serwować na imprezach. Może się okazać, że to kulinarny hit.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze