Owoc granatu – charakterystyka, właściwości lecznicze, witaminy i minerały, zastosowanie w kuchni
Owoc granatu przez wiele osób nazywany jest także owocem życia i coraz częściej gości w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego warto go spożywać i co daje naszemu organizmowi?
1. Charakterystyka owoca granatu
Owoc granatu jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych.
Owoc granatu w swoim wnętrzu posiada słodkie, soczyste nasiona i to właśnie one nadają się do jedzenia. Najbardziej dojrzałe są te okazy, które posiadają gładką i lśniącą skórkę.
2. Właściwości lecznicze granatu
Owoc granatu posiada właściwości lecznicze. Poprawia przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol.
Inne właściwości tego owocu to: zapobieganie procesom starzenia się, regulacja problemów z trawieniem, odmładzanie, regenerowanie skóry z trądzikiem, łagodzenie objawów menuopauzy przeciwdziałanie problemom z erekcją.
Owoc granatu posiada wiele drogocennych składników odżywczych. Nie bez przyczyny nazywany jest więc owocem życia, a jego sok życiodajnym nektarem. Warto zatem wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu.
3. Witaminy i minerały
Owoce grantu to bogate źródło witaminy C, witaminy E, witaminy B, witaminy A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod.
W skład owocu granatu wchodzą również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. W 100 gramowej porcji świeżych owoców granatu znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii.
4. Jak jeść granat?
Jak jeść granat? Otóź metody są różne. Najwygodniej jest obrać go ze skórki, a następnie wyłuskać słodkie nasiona.
Jak przygotować granat do zjedzenia:
- na początku należy odciąć nożem wierzchnią część owocu z końcówką, zwaną koroną granatu
- następnie skórkę granatu trzeba naciąć wzdłuż
- granat trzeba włożyć na kilka minut do naczynia z wodą, a następnie rozdzielić na mniejsze części (łupina granatu wypłynie na powierzchnie, a nasiona opadną na dno)
- nasiona granatu należy odcedzić przez sitko i wysuszyć
5. Zastosowanie granatu w kuchni
Granat możemy zastosować w różnych przepisach kulinarnych. Sprawdzi się jako sok, jako dodatek do róznego rodzaju sałatek, czy dań głownych (np. batatów z serem feta, pesto pietruszkowym i nasionami granatu).
Owoc granatu w deserach również świetnie się sprawdzi. Jego słodki syrop doskonale skomponuje się z panna cottą. Owoce granatu można dodać do budyniu, owsianki, tostów francuskich albo ozdobić nimi muffinki. Dobrym pomysłem na wykorzystanie owocu granatu są sałatki. Granat możemy dodać także do orzeźwiającej sangrii.
W związku z tym, że sok z granatu w sklepach jest dość drogi, można pokusić się o jego własne wykonanie. Wystarczy przekroić owoc granatu, wydobyć z niego ziarenka, włożyć je do garnka i dodać 2 łyżki cukru oraz dwie łyżki wody. Wszystko gotujemy przez około 10 minut aż do momentu zgęstnienia. Na koniec przelewamy przez sitko, wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki i gotowe. Uzyskaliśmy gotowy do spożycia sok z granatu.
6. Ile kalorii ma surowy granat
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 87 g (1/2 szklanki, osłonki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 83,0 kcal | 72,2 kcal |
Białko | 1,67 g | 1,45 g |
Węglowodany | 18,70 g | 16,27 g |
Cukier | 13,67 g | 11,89 g |
Błonnik | 4,00 g | 3,48 g |
Tłuszcz | 1,17 g | 1,02 g |
Tłuszcze nasycone | 0,12 g | 0,10 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,08 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,08 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 10,20 mg | 8,87 mg |